POZNATI NUTRICIONISTA TVRDI: Ako hoćete da smršate, ove 2 namirnice IZBACITE iz ishrane!

Zdravlje

POZNATI NUTRICIONISTA TVRDI: Ako hoćete da smršate, ove 2 namirnice IZBACITE iz ishrane!

Vrlo je jednostavno, ako želite da se oslobodite suvišnih kilograma sve što treba da uradite jeste da smanjite unos ugljenih hidrata i šećera. Ovu dijetu je osmislio američki nutricionista i fitnes instruktor Horhe Kruz koji smatra da glavni uzrok gojaznosti ne leži u količini unijetih kalorija, već u količini “pogrešnih” kalorija koje svakodnevno unosimo.

Koje su to “pogrešne” kalorije?

Problem nastaje kada unosimo hranu koja se pretvara u šećere, a to su ugljeni hidrati. Dakle, sve se svodi na lučenje insulina i njegovu ulogu u procesu mršavljenja. Što više šećera unosimo u organizam, to se povećava lučenje insulina, hormona koji sprječava pretvaranje masnih naslaga u energiju. A samim tim se i kilogrami nagomilavaju. Ukoliko iz ishrane izbacite ugljene hidrate i šećer, moguće je da izgubite i do 8 kilograma za 2 nedelje, tvrdi on. On predlaže da se uvede izbalansiran ishrana, a to znači da u toku jednog dana imamo 3 glavna obroka i 2 užine. Na ovaj način će se metabolizam ubrzati.

U ovoj dijeti praktično nema strogih ograničenja porcija i nema osećaja gladi. To pravilo važi za sve namirnice, osim za one koje imaju “pogrešne” kalorije, odnosno obiluju ugljenim hidratima i šećerima. Dozvoljen unos ovih “pogrešnih” namirnica je do 100 gr dnevno. Izbacite namirnice koje obiluju zasićenim mastima, a počnite više da jedete hranu bogatu vlaknima i proteinima.

Ideja za jelovnik:

Doručak: pogačica od integralnog brašna sa puterom, šolja kafe sa mlijekom (po želji zaslađena vještačkim zaslađivačima)

Jutarnja užina: kriška sira po izboru (može i punomasni)

Ručak: salata sa škampima (2 šolje isjeckane zelene salate, 2 kašike dresinga za Cezar salatu, 5 grilovanih škampa, 1 kašika nastruganog parmezana)

Popodnevna užina: režanj ćurćih prsa, list topljivog kačkavalja

Večera: šnicla s povrćem (grilovana šnicla od posnog goveđeg mesa, isječena na trake, 2 šolje barenog spanaća, salata od čeri paradajza i zelene salate začinjena maslinovim uljem i vinskim sirćetom), 1-2 čaše crnog vina, prenosi Novi. (haber.ba)