EVO KAKO SAM UKLONILA BRADAVICE SA RUKE: Ovaj recept sam slučajno pronašla, U PITANJU JE BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS (RECEPT)

Zdravlje

EVO KAKO SAM UKLONILA BRADAVICE SA RUKE: Ovaj recept sam slučajno pronašla, U PITANJU JE BILJKA KOJA RASTE SVUDA OKO NAS (RECEPT)

Rasopas je danas nepravedno zaboravljena ljekovita biljka koja osigurava mnoge dobrobiti. Iako je poznat po snažnom ljekovitom djelovanju, rosopas je danas najpoznatiji po svome djelovanju na virusne bradavice. Tinktura od rosopasa može uvelike pomoći pri uklanjanju samih bradavica, a mi vam donosimo recept za izradu.

Rosopas je neupadljiva biljka malih žutih cvjetova koja raste uz rubove puteva i kuća te na sličnim mjestima. Mnogi je smatraju korovom bez da uopće znaju da je riječ o rosopasu, a neki od drugih naziva za ovu ljekovitu biljku su rusa trava, zmijino mlijeko ili trava od žutice.

Prepoznajemo ga po malim žutim cvjetovima s četiri latice, a može narasti do 60-70 cm u visinu. Najpoznatiji je po svome žutom soku koji ispušta kada ga zgnječimo između prstiju ili prerežemo stabljiku, a sam sok je moguće koristiti svježeg za uklanjanje virusnih bradavica. Poput neuglednog izgleda, rosopas također otpušta oštar i neugodan miris tijekom branja, no miris će tijekom sušenja ispariti.

Rosopas kao lijek je veoma moćna biljka, a sve o njegovoj primjeni te spremanju čaja pročitajte ovdje.

Ljekovito djelovanje rosopas kapi

Rosopas je najpoznatiji po svome djelovanju na bradavice na koži, no njegova se ljekovitost prostire mnogo dalje. Odličan je za liječenje mnogih zdravstvenih problema poput žutice, astme i tuberkuloze, nesanice, anksioznosti, oboljenja jetre te infekcija bubrega i mokraćnog mjehura.

Kapi rosopasa ipak nije poželjno oralno konzumirati jer mogu uzrokovati neželjene reakcije ili djelovati odviše snažno na organizam. Rosopas kapi, tj. tinkturu koristimo za vanjsku uporabu kod:

  • Gljivičnih infekcija kože i noktiju,
  • Virusnih bradavica,
  • Sive mrene i drugih bolesti oka.
  • Tinktura od rosopasa – recept

Prilikom izrade rosopas kapi poželjno je koristiti suhi biljni materijal koji možemo kupiti u obliku suhog čaja rosopasa. Rosopas možemo i sami ubrati tijekom suhog i toplog dana kada je vidljivo lučenje žuto-narančastog soka iz stabljike.

Preporučljivo je nositi rukavice tijekom branja čitave biljke jer bi sok mogao uzrokovati manje iritacije na koži. Nakon toga potrebno je sušiti biljni materijal na tamnom, prozračnom i suhom mjestu.

Kapi rosopasa veoma je lako napraviti te je najdulji dio izrade čekanje kako bi se tinktura napravila. U sljedećem receptu koristili smo 70%-tni medicinski alkohol, no moguće je koristiti i domaću rakiju ili votku kao alkoholni dio.

Potrebno je

  • Sušeni cvjetovi i stabljika rosopasa
  • 500 ml alkohola (45-70%)
  • Čista staklena tegla od 500 ml
  • Tamna staklena bočica za čuvanje

Rosopas kapi potrebno je napraviti s dobro osušenim biljnim materijalom. Prvi korak je da staklenu teglu od 500 ml rahlo napunimo rosopasom, ali ne odviše zbijeno i gusto. Zatim je rosopas potrebno preliti alkoholom, dobro zatvoriti teglu i promućkati mješavinu.

Teglu je potrebno ostaviti 2-3 tjedna na tamnom mjestu, s povremenim mućkanjem mješavine. Nakon što je dovoljno vremena prošlo, tinkturu ćemo procijediti i premjestiti u staklenu bočicu od tamnog stakla. Preporučujemo bočicu s kapaljkom zbog lakšeg doziranja kapi rosopasa, dok je rok trajanja tinkture do 6 mjeseci.

Korištenje kapi rosopasa

Kako biste uklonili virusne bradavice ili gljivične infekcije s kože i noktiju, nanosite svakodnevno nekoliko kapi tinkture na zahvaćeno područje. Preporučljivo je nanositi tinkturu isključivo na bradavicu ili područje kože/noktiju s gljivicama kako bi se izbjeglo oštećenje zdrave kože.

Kod virusnih bradavica, poželjno je tinkturu nanijeti na komadić pamučne vate (izrezan u veličini bradavice), a zatim ga pričvrstiti flasterom ili selotejpom na bradavicu. Ostavite vatu tijekom noći i ponavljajte minimalno 7 dana prije nego pokušate ukloniti bradavicu. Ukoliko je potrebno, proces ponavljajte dok bradavica ne potamni i ne počne odumirati.

Kod sive mrene i drugih očnih problema, potreban je poseban oprez pri korištenju rosopas kapi za oči. Tinktura od rosopasa može iritirati i oštetiti sluznicu oka, stoga je najsigurnije i ispravno korištenje sljedeće: 1 kap tinkture nanesite na vrh prsta, a zatim ga prislonite na vanjski kut oka i povucite prema sljepoočnici.

Ovako će rosopas kapi za oči djelovati kroz kožu pokraj oka, bez straha od oštećenja.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)