NAPRAVITE SAMI ORGANSKI SPREJ: Zaštite vaše krastavce od bolesti koje ih napadaju, JEFTINO I JEDNOSTAVNO

Zanimljivosti

NAPRAVITE SAMI ORGANSKI SPREJ: Zaštite vaše krastavce od bolesti koje ih napadaju, JEFTINO I JEDNOSTAVNO

Krastavci se mogu uzgajati na otvorenom, ali jednako je tako uspješan i uzgoj u staklenicima te plastenicima.

VLAGA I TEMPERATURA

Uzgoj krastavaca nešto je zahtjevniji, uglavnom zbog toga što su sami po sebi vrlo osjetljivi na temperaturu i vlažnost tla.

Potrebno im je obilno zalijevanje i visoke temperature kako bi njihov rast bio uspješan. Najbolje im odgovaraju temperature od 25 do 35 stepeni Celzijusa. Niske temperature nepovoljne su za usjev krastavaca, a ako potraju duže vrijeme postoji opasnost da dođe do potpunog ugibanja biljke.

Posadite tek kad dođe promjenjivo vrijeme.

ZAŠTITA

Krastavce je neophodno zaštititi od eventualnih bolesti i štetnih nametnika. Naime, kao i svaka druga biljka, tako je i krastavac osjetljiv na vanjske faktore.

Jedan od najvećih neprijatelja za zdravlje krastavaca zasigurno je plamenjača. Simptome je lako prepoznati, a očituju se kao žute pjege koje se postepeno šire i djeluju na listove biljke. Pored plemenjača, krastavce napada i pepelnica.

Simptomi bolesti se ispoljavaju u obliku pepeljastih fleka na licu lista. Sa starenjem lišća, ova pepeljasta navlaka se naglo širi i zahvata cijelu površinu. Jače zaražene biljke izgledaju kao posute pepelom. Bolest se može proširiti i na vrežu, ali nikada ne napada plodove.

ZAŠTITITE KRASTAVCE OD PEPELNICE OVAKO:

Prvi način: U 2 litre vode doda se 1 kap biljnog ulja, 1 kap deterdženta i 2 kašičice sode bikarbone. Biljno ulje služi kao fiksator sode, a deterdžent omogućuje bolje raspršivanje sredstva.

Drugi način: 1 kg svježe preslice (ili 150 g suve) potopiti u 10l vode i ostaviti 24 sata da odstoji. Zatim na tihoj vatri kuhati lagano i da vri 30 min. Kada se ohladi, procijediti i ovom tečnošću prskati biljke u razređenom odnosu 1:5. Biljke tretirati po lijepom i sunčanom vremenu. Postupak se može ponoviti više puta. (novi.ba)