POSADITE ČERI PARADAJZ U SAKSIJI, ali zapamtite 1 savjet: Ako uradite OVO, BIT ĆE BRDO SOČNIH PLODOVA

Zanimljivosti

POSADITE ČERI PARADAJZ U SAKSIJI, ali zapamtite 1 savjet: Ako uradite OVO, BIT ĆE BRDO SOČNIH PLODOVA

Gajenje čeri paradajza u saksijama je izuzetno lako ako pratite ovih nekoliko jednostavnih savjeta.

Prva stvar koju treba da nabavite je sjeme čeri paradajza. Postoje mnoge sorte i egzotične vrste, ali ako gajite čeri paradajz prvi put, najbolje počnite sa običnom sortom. Imajte na umu da će vam biti potrebno samo nekoliko sjemenki jer su dvije biljke sasvim dovoljne za jedno srednje domaćinstvo.

Najpogodnije za gajenje na otvorenom za naše klimatske uslove su srednje-rane i kasne sorte. Sadnice možete dobiti i sa tržišta.

Sjeme zasadite u saksijama punim mešavine zemljišta i treseta, da bi dobili sadnice. Saksije postavite na sunčanom mjestu. Možete koristiti i posude od kiselog mlijeka kao i razne mini saksije iz cvjećare.

Rasad je spreman za sadnju u zemljište nakon oko mjesec dana. Jake biljke se presađuju u saksiju, dovoljno veliku za korijenov sistem. U saksiju sipati i suho prirodno đubrivo.

Biljka se vadi zajedno sa zemljom iz saksije i sadi, tako da pritom u zemljište treba da uđe cijeli korijenov sistem do zelenog dijela stabla. Rupu ispuniti zemljom, a odozgo dobro pritisnuti zemlju oko osnove biljke. Dobro zaliti. Saksije postaviti na južnoj terasi.

Biljke treba zalivati svaka dva dana. Svake dvije nedelje dodavati tečno đubrivo. Visoke sorte se redovno obrađuju kako bi ranije uzrele i da bi se biljka oblikovala u jednu ili dvije stabljike. Vrh se uklanja na rastojanju od jednog ili dva lista iznad cvijeta.

Kada parajadz značajno poraste, pored svakog korijena se stavlja letva, da bi paradajz mogao da cvjeta jednosmijerno nagore. Paradajz se za letvu vezuje uz pomoć konca ili krpe. Izrasline na osnovi lišća se uklanjaju u redovnim intervalima.

Odavde ostaje samo da sačekate prve plodove svog čeri paradajza! (novi.ba)