PREPOZNAJTE DA LI SU VAM PODVALILI BIJELI LUK PUN HEMIJE: Ovako nas varaju čak i na pijaci, 4 signala otkrivaju pesticide!

Zanimljivosti

PREPOZNAJTE DA LI SU VAM PODVALILI BIJELI LUK PUN HEMIJE: Ovako nas varaju čak i na pijaci, 4 signala otkrivaju pesticide!

Bijeli luk je jedna od najzdravijih namirnica, ali par detalja otkriva da li je pun hemije! Namirnice pune pesticida i drugih hemikalija nisu zdrave, mogu biti opasne po zdravlje a nedavno je profesor Stević objasnio koje dvije su najrizičnije.

Bijeli luk je moćan prirodni antibiotik, i mnogi ga svakodnevno jedu kako bi poboljšali varenje, ojačali imunitet i iskoristili sva njegova blagotvorna dejstva.

Već smo vam pokazali vodič za kupovinu bijelog luka, a sada vam otkrivamo kako da prepoznate da li je pun hemije!

1. Izgled

Bijeli luk ne bi trebalo da bude “snježno” bijeli, to znači da je tretiran izbjeljivačima kako bi izgledao ljepše, ali oni svakako nisu zdravi. Pročitajte i da li sme da se jede proklijali bijeli luk!

2. Težina

Uzmite glavicu u ruku, ako je lagana kao da je prazna, to je znak da bijeli luk nije baš sasvim prirodan – prednost je data njegovoj veličini zbog čega je tretiran hemikalijama.

3. Korijen

Najveći procenat bijelog luka širom svijeta uvozi se iz Kine, gdje su standardi proizvodnje i čuvanja manje rigorozni. Bijeli luk iz Kine prepoznaćete tako što nema korijen, već samo “praznu” pločicu na dnu ploda, što je znak za uzbunu, bolje ga “preskočite”.

4. Ukus

Ako ste već doneli bijeli luk i počeli da ga pripremate, još jedan znak biće vam činjenica da nema jak ukus niti miris. (novi.ba)