ZA VRKUTU KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIJATELJ ŽENA: Evo kako se priprema čaj koji čini čuda, rješava “ŽENSKE PROBLEME”!

Zdravlje

ZA VRKUTU KAŽU DA JE NAJBOLJI PRIJATELJ ŽENA: Evo kako se priprema čaj koji čini čuda, rješava “ŽENSKE PROBLEME”!

Virak je poznat pod imenima vrkuta, sitna rosnica, biserak i gospin plašt i često se koristi kao pokrivač tla ili kao ukras uz ivičnjake i baštenske stazice. Pored toga, predivno izgleda u vjencima i buketima, bilo u sveže rezanom ili sušenom obliku. Riječ je o atraktivnoj, višegodišnjoj biljci poreklom iz Turske i sa Karpatskih planina, koja raste u visinu 15–30 cm. U kasno prolejće i početkom ljeta virak proizvodi gotovo neprimetne cvjetiće.

Preporuke o gajenju ove nježne, lijepe i ljekovite biljke pronašli smo na sajtu agromedia.rs, gde se kaže da virak najbolje uspjeva u regijama sa hladnijim ljetima i na vlažnim, plodnim zemljištima. Ako se gaji u toplijim krajevima, prijaće mu senovita mesta, iako može da podnese dosta sunca.

Evo šta treba da znate o virku

Virak možete da razmnožavate sjemenom ili dijeljenjem bokora u proleće ili na jesen.

Posijte ga na otvorenom čim prođe svaka opasnost od mraza.

Sjeme treba da bude malo prekriveno zemljom i dobro zaliveno. Neki kažu da je sigurnije da napravite rasad u zatvorenom i posle četiri do šest nedelja rasadite u baštu.

Virak je veoma otporna biljka skromnih zahtjeva. Ne traži posebnu negu niti mnogo prihrane. Redovno se zaliva samo ako je biljka na suncu ili u vreme ekstremnih vrućina. Čak i tada je dovoljno samo vlaženje tla, ne i pretjerano zalivanje jer ne voli da živi u vodi.

Kad su visoke temperature s velikim procentom vlage u vazduhu, mogu se na biljci pojaviti gljivična oboljenja. To se rješava osiguravanjem odgovarajuće cirkulacije vazduha, što će omogućiti da se tlo malo osuši. U takvoj situaciji vjetar je dobar saveznik.

Iako lišće virka ostaje poluzimzeleno, zimi bi trebalo uklanjati starije listove prije nego što sasvim pocrne.

Priznat u farmaciji za „ženske probleme“

U narodnoj medicini i farmaciji virak je priznat kao ljekovita biljka sa snažnim dejstvom na različite ženske probleme. Nekad su se u medicinske svrhe koristili korjen i lišće virka koji su se sakupljali u ljeto, a najčešće za lečenje modrica i zacjeljivanje rana, dok se čaj koristio za ublažavanje menstrualnih bolova. Danas se koristi u alternativnoj medicini kao veoma efikasno sredstvo koje pomaže kod upala, neplodnosti i krvarenja.

PRIPREMA ČAJA

Za pripremu čaja od vrkute tri se velike žlice svježe ili suhe vrkute preliju s litrom vrele vode i nakon 20 minuta se čaj procijedi i popije tijekom dana vrlo topao. Ovako pripremljeni čaj posebno se preporučuje trudnicama jer olakšava porod. Navedeni čaj bit će veoma djelotvoran kod analnog i vaginalnog svrbeža, a piju se 3 do 4 šalice dnevno.

Istovremeno se tim čajem mogu i ispirati dotična mjesta. Isto tako ovaj čaj se može rabiti i za ispiranje gnojnih rana, upaljenih očiju i vlažnih ekcema.

Ako se čaju od vrkute doda malo orahovog lišća dobiva se izvanredan lijek protiv krvarenja, posebice nakon prometnih udesa. Piju se 3 do 4 šalice dnevno tijekom 2 tjedna. Istovremeno se preporučuje i kupelj od vrkute.

Čaj od srebrne vrkute priprema se tako da se jedna velika žlica suhih listova srebrne vrkute prelije s 1/4 l hladne vode, potom se ostavi da zakipi i nakon 15 minuta se procijedi. Dnevno se popije ¼ l tog čaja, kao lijek koji jača srce i slabe mišiće kod djece te pospješuje izlučivanje vode iz tijela. Tom se čaju, uglavnom radi poboljšanja okusa redovito doda malo metvice ili matičnjaka.

Postoji i čajna mješavina u kojoj se u jednakim dijelovima miješaju vrkuta i rusomača. Dvije velike žlice te mješavine preliju se s 1 litrom vrele vode i nakon 5 minuta se procijedi. Pije se 1 litra vrlo toplog čaja na dan tijekom dva tjedna. Ova čajna mješavina izvanredan je lijek za jačanje mišića i svih mišićnih oboljenja pa čak i kod multiple skleroze. Preporučuje se djeci sa slabim mišićima jer će se tada dobro razvijati. Istovremeno se preporučuje i kupelj od uvarka vrkute.

Druga vrsta čajne mješavine je da se u jednakim dijelovima pomiješaju vrkuta, gospina trava, metvica, stolisnik i mrtva kopriva. Jednu žlicu te mješavine potrebno je preliti s jednom litrom vrele vode i nakon 3 minute procijediti i staviti u termos bocu. Ta se količina čaja popije tijekom dana, a kura traje 2 tjedna. Izvanredan je lijek za čišćenje krvi. (novi.ba)