UDAR NA ORGANIZAM: Evo što šoljica kafe na prazan želudac učini vašem tijelu!

Zanimljivosti

UDAR NA ORGANIZAM: Evo što šoljica kafe na prazan želudac učini vašem tijelu!

Šoljica kave na prazan želudac predstavlja pravi udar na vaše tijelo pa je prije nego što se prepustite uživanju u omiljenom napitku potrebno učiniti nekoliko detalja.

Da li kafa zdrava ili ne, pitanje je koje se nerijetko provlači, osobito među njezinim vjernim ljubiteljima. Naravno, ovaj mnogima omiljeni napitak nudi mnoge dobrobiti ljudskom tijelu, no na nekoliko detalja svakako treba paziti. Jedan od njih je i kada se kava pije, odnosno pije li se na prazan želudac.

Dobra, ali i loša

Neosporivo je da kava predstavlja značajan izvor antioksidansa i da joj je dokazana učinkovitost u prevenciji nekih malignih bolesti, primjerice karcinoma debeloga crijeva. Antioksidativna svojstva kave rezultat su klorogenične kiseline koja se nalazi i u voću, složni su stručnjaci, ali utjecaj kave na ljudsko tijelo može biti i prilično negativan – ako pijete kavu na prazan želudac.

Šoljica čiste crne kave na prazan želudac stimulira izlučivanje klorovodične kiseline u probavni sustav, a to će vrlo brzo osjetiti osobe koje su sklone gastritisu. Pošteđeni nisu ni onu potpuno zdrava želuca jer se klorovodična kiselina koristi za razgradnju hrane, a ponestane li je tijekom dana, doći će do probavnih smetnje tijekom većih obroka, a osobito će se teško razgrađivati proteini.

Problematični proteini

Proteini koji “zapnu” nerazgrađeni u tijelu mogu uzrokovati brojne zdravstvene probleme kao što je nadutost, iritacija ili upala crijeva, a u najgorem slučaju i karcinoma crijeva. Prema nizu provedenih istraživanja zaključeno je da kavu stoga treba piti sat vremena nakon buđenja, nakon što smo pojeli barem jednu šnitu kruha. Kavu ne treba piti netom nakon buđenja jer je tada razina kortizola u tijelu vrlo visoka pa treba pričekati da se ta razina snizi. Kortizol je odgovoran za kontrolu biološkoga sata te potiče budnost.

Zaključno, šoljica kave na prazan želudac može izazvati žgaravicu, nadimanje, pa čak i povraćanje. Ako ste baš tip osobe koji ne može doručkovati, a potrebna mu je kava – u kavu stavite barem malo mlijeka, što će je ublažiti. (magazin.ba)