Evo zašto treba UVEČE da se ISTUŠIRATE, a ne ujutru: Ovo su 6 razloga poslije kojih ćete biti ZAHVALNI

Zanimljivosti

Evo zašto treba UVEČE da se ISTUŠIRATE, a ne ujutru: Ovo su 6 razloga poslije kojih ćete biti ZAHVALNI

Dermatolozi nam poručuju da dnevno provedemo pet do deset minuta pod tušem, a otkrili su nam sada i koje je vrijeme za to najbolje i zašto.

Dok neki ne mogu da zamisle da svoj radni dan započnu bez jutarnjeg tuširanja kako bi se osvježili i razbudili, drugi bi radije “sprali” sa sebe svoj dnevni stres i “prljavštinu”, te mirne glave i čistih misli otišli u krevet.

Ako ste pomislili da preskočite tuširanje, saznajte šta će vam se dogoditi!
Stručnjaci u ovoj oblasti kažu da su razlozi za kupku pred spavanje višestruki i da će nam donijeti više dobrobiti nego naša jutarnja rutina tuširanja.

Tuširanje pred spavanje pomaže da brže i ljepše zaspite
Ukoliko se istuširamo sat i po vremena pred spavanje, topla voda će postepeno opuštati naše tijelo, što će našem mozgu polsati signale da je vrijeme da zaspimo. Ovo će nam pomoći da utonemo u san u prosjeku deset minuta brže nego obično.

Pogoduje vašoj koži
Tokom dana naša kosa ili brada kod muškaraca prikupi veiliki broj bakterija tokom dana, a onda se prikupljena prljavština prenese na naš jastuk čim legnemo da spavamo, a samim tim i na naše lice i kožu,prenosi Blic. Kako se naša koža regeneriše dok spavamo, ukoliko se prije spavanja istuširamo i čisti legnemo u krevet, naša nova koža će isto biti čistija, zdravija i bez akni i bubuljica.

Ublažava simptome alergije
Ukoliko patimo od sezonskih alergija, a imamo rutinu da se tuširamo ujutru, dermatolozi savjetuju da svoju naviku promijenimo i zemijenimo je večernjim kupanjem. U toku dana alergeni, kao što su polen i prašina, lijepe se za našu kožu i odjeću, što znači da ih odlaskom u krevet prenosimo na svoju posteljinu i pogoršavamo sopstveno zdravstveno stanje pojačanim simptomima alergije. Bolje je da ih toplom kupkom pred spavanje speremo sa sebe i ublažimo dejstvo alergena čistom kožom, ali i krevetom.

Održava volumen i kvalitet kose
Ukoliko svoju kosu operete prije spavanje, imaćete više vremena da je prirodno osušite što će pomoći da ona zadrži neophodnu vlažnost, ali i svoj volumen i kvalitet. Sušenje kose fenom nakon jutarnjeg tuširanja oštećuje folikuli dlake i vaša kosa će da izgleda poput slame.

Kontroliše prekomjerno znojenje
Tuširanje pred spavanje može da nam pomogne da se izborimo sa prekomjernim znojenjem u toku noći, sa kojima veliki broj ljudi suočava.

Sprječava grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima pojava je sa kojom se suočava preko 60 procenata planete, a tuširanje noću može opustiti naše mišiće i omogućiti bolji protok krvi u nogama, te spriječiti neprijatan osjećaj zategnutosti i grčenja mišića.

Koja su vaša iskustva i da li praktikujete tuširanje pred spavanje ili pred početak radnog dana ujutru, ili možda i jedno, i drugo, pišite nam u komentarima. (novi.ba)