CRVENI ALARM: Ovo su 4 glavna simptoma SRČANOG UDARA koje trebate znati!

Zdravlje

CRVENI ALARM: Ovo su 4 glavna simptoma SRČANOG UDARA koje trebate znati!

Više miliona ljudi godišnje doživi srčani udar. Klasični simptomi – bol u grudima ili pritisak, hladan znoj, ekstremna slabost – dobro su poznati. Međutim, postoje i suptilniji znaci koji pokazuju da imate ili da ćete imati srčani udar.

Premor

Ovo je jedan od najčešćih simptoma, posebno kod žena. Istraživanja pokazuju da u 95% slučajeva osobe koje su na ivici srčanog udara obično se žale na premor i da nisu u stanju da obavljaju njihove uobičajene aktivnosti.

Bol u leđima, rukama ili gru*ima

Primjetni bol u leđima, grudima ili rukama često je tihi znak srčanog udara. Kada mišićnim ćelijama srca počne da manjka kiseonik tokom srčanog udara, jer zbog blokiranih arterija dolazi do sprečavanja dotoka krvi koja nosi kiseonik i koja “hrani” te ćelije, one počinju da šalju signal u vidu bola putem nervnog sistema.

Kratak dah

Ako imate kratak dah odmah nakon buđenja, to je znak da nešto nije u redu.

Žgaravica

Ukoliko imate povremene nalete žgaravice nakon obilnog ručka, tada u najvećem broju slučajeva nema razloga za brigu, ali ako vas žgaravica nije nikada ranije “morila” ili ako se pojavljuje češće nego uobičajeno, obratite se doktoru, jer to može biti tihi signal srčanog udara. Angina, bol u grudima koji je sličan žgaravici, uzrokovana je smanjenim dotokom krvi do srca, što je ono što se dešava tokom srčanog udara.

Nemirni stomak

Simptomi srčanog udara ponekad mogu oponašati stomačne tegobe poput mučnine, povraćanja ili, uopšteno, mogu oponašati gastrointestinalne poremećaje, posebno kod žena.

Nelagodnost u grlu, vratu ili vilici

Neobjašnjiva nelagodnost u predjelu vrata ili vilice ili zategnutost u grlu koju nikada ranije niste osjetili simptomi su koji mogu ukazivati na srčani udar i trebali biste se odmah obratiti doktoru. (novi.ba)