PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE, žene ih se stide priznati: AKO VAM SE OVO DEŠAVA IDITE U APOTEKU PO TEST!

Zanimljivosti

PRVI SIMPTOMI TRUDNOĆE, žene ih se stide priznati: AKO VAM SE OVO DEŠAVA IDITE U APOTEKU PO TEST!

Svaka se žena sigurno bar jednom u životu zapitala je li trudna. Osim što je trudnoća prvenstveno povezana s izostankom mjesečnice, postoje i mnogi drugi simptomi koji bi mogli ukazati na moguću trudnoću čak i prije njenog izostanka.

Naravno, ne morate imati sve simptome da bi mogli doći do zaključka da ste trudni. Dovoljni su samo neki. Donosimo vam one najčešće koji se javljaju kod većine žena. Upoznajte se s njima prije nego što posegnete za testom za trudnoću.

Glad

Nastupom trudnoće dolazi i do velikih promjena u tijelu žene. Rastu novi organi koji će pomoći ženi da donese dijete na svijet. Razvijaju se posteljica, plodna voda i pupčana vrpca. Sve to traži dodatnu energiju. Upravo radi toga vjerojatno češće osjećate glad i imate pojačan apetit. Važno je znati da se simptomi gladi mogu javiti i za vrijeme PMS-a, te kod tjeskobe i depresije.

Mučnina

Mučnina je vrlo jasan pokazatelj trudnoće, pogotovo ako ne prestaje ni nakon nekoliko dana. Kod onih kod kojih se mučnina i povraćanje javljaju u prvim mjesecima trudnoće vrlo lako mogu zaključiti da su trudne. Za to je odgovoran hormon HCG koji održava trudnoću i spriječava pojavu menstruacije. Ako vam se mučnina i povraćanje javljaju često, javite se doktoru kako bi mogao redovno kontrolisati vaše stanje tokom trudnoće.

Vrtoglavica i umor

Kod žena se u ranoj trudnoći često javljaju umor, pospanost i vrtoglavica. Ne brinite, ne radi se o nečemu ozbiljnom, samo o bitnim pokazateljima trudnoće. Pritisak žene se mijenja, opada i premiješta se u donji dio stomaka. Opustite se i često lagano šetajte u prirodi na svježem zraku. Tako ćete vratiti energiju. Ako ovakvo stanje potraje, posjetite liječnika kako biste bili sigurni da se ne radi o nedostatku željeza u organizmu.

Gadljivost na hranu

Kod trudnica se javljaju jači osjeti okusa i mirisa, osjetila su im puno bolja. Naučnici su uvjereni da je razlog tome prirodni zaštitni mehanizam trudnice koji je sprečava da konzumira pokvarenu hranu. Tako se ženama počnu gaditi i razni poroci koje su inače konzumirale, kao što su na primjer kafa ili cigarete. Ovo je relativno čest i uobičajen pokazatelj trudnoće.

Grčevi i nadutost stomaka

Grčevi i nadutost mogu se javiti i kod normalnog menstrualnog ciklusa kao posljednica ovulacije ili za vrijeme PMS-a. Mogu se javiti i kod problema sa zatvorom. Materica se za vrijeme trudnoće povećava, zadebljava i prokrvljava što uzrokuje simptome nadutosti i laganih grčeva kod žena. Žene često mogu prepoznati i razlikovati ove simptome od tegoba sa probavom.

Mnogo je znakova koji se mogu dovesti u poveznicu s trudnoćom, ali i ne moraju. Čak postoje žene koje nemaju niti jedan simptom. Slušajte svoje tijelo i pripazite na promjene koje vam se mogu dogoditi. To će vam biti najbitniji pokazatelj jer je svaka žena različita. (novi.ba)