UKOLIKO VAM SE SNIŽAVA PRITISAK OD VRUĆINE, ODMAH OVO URADITE: Ovaj broj je najopasniji za srce, oglasio se kardiolog

Zdravlje

UKOLIKO VAM SE SNIŽAVA PRITISAK OD VRUĆINE, ODMAH OVO URADITE: Ovaj broj je najopasniji za srce, oglasio se kardiolog

Pad pritiska je čest tokom vrelih dana a kardiolog kaže da ovo pomaže!

Doktor Dejan Simeunović, kardiolog, pričao je na Prvoj o tegobama zbog vrućine i podvukao da ne postoji niko kome, u današnje vrijeme, vrućina ne smeta.

On je upozorio i na pad krvnog pritiska koji se ljeti često dešava i objasnio šta u tom slučaju treba uraditi.

Kome najviše smeta vrućina?

“Moram da naglasim da živimo u čudnim vremenima, izloženi smo virusnim infekcijama, atmosferskim promenama… Niko nije zaštićen i ovo je velika opomena za nas da vodimo računa o zdravlju. Kada je reč o vrućini, toplota stvara proširenje krvnih sudova, i često na vrućini dolazi do pada pritiska, pojačano se znojimo i organizam ima razne mehanizme kojima pokušava da se odbrani. Svako je jedinka za sebe, zato se ne brani svaki organizam isto”, rekao je on.

Kada padne pritisak, ili nam pozli od vrućine, šta da uradimo?

“Mi najčešće srećemo tegobe, čak i kod zdravih, kao što su umor, slabost, lupanje i preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Osnovno je pratiti pritisak, znamo da je normalni od 110 sa 60, do 130 sa 80, to su granice u kom ga treba održavati. Doći će do pada pritiska zbog vrućine, ako izmjerite da je manji od 100 sa 60, uzmite što više tečnosti, lezite i uzdignite noge tako da su na višem nivou od gornjeg dijela tijela, da bi se krv usmjerila ka mozgu. Ako primetimo dodatne simptome, kao što su problemi sa srcem, osjećaj malaksalosti, probadanje u grudima, odmah da se javimo ljekaru”, rekao je on.

“Treba u ovom periodu unositi što više tečnosti, obaviti osnovni internistički pregled, laboratoriju, EKG… Pa onda specijalisti poslati dalje podatke ako ima sumnje na neku bolest”, rekao je kardiolog. (novi.ba)