KAKO SE RIJEŠITI MRAVA U KUĆI NA STARINSKI NAČIN: Spremite im jeftinu „posljednju večeru“

Zanimljivosti

KAKO SE RIJEŠITI MRAVA U KUĆI NA STARINSKI NAČIN: Spremite im jeftinu „posljednju večeru“

Svi u kuhinjskim ormarićima imamo so, šećer, sirće, prašak za pecivo. Udruženi sa začinima i eteričnim uljima oni će efikasno otjerati mrave iz vaše kuće. Sa toplim vremenom u vašu kuću obično dolaze i štetočine. Mravi, gotovo nevidljivi neprijatelji obično “idu” na hranu i sobno bilje. Jednom kada vam “okupiraju” kuću, čini se gotovo svi su vrlo jeftini i brzi.

Napravite sami svoje prirodno sredstvo protiv mrava u stanu.

Prije upotrebe prirodnog sredstava, najprije temeljno očistite stan, sve površine, uglove, baš sve. U vodu sa deterdžentom dodajte i malo sirćeta, neće štetiti namještaju a otjeraće ove nametljivce.

Kupka za mrave od bijelog sirćeta

Odlično prirodno sredstvo protiv mrava. Sitni nametljivci naprosto ne podnose miris bijelog sirćeta. Ovo je jeftin i efikasan način da ove mrave držite podalje od svoje kuće. U raspšivač uspite sirće i vodu u razmjeri 2:1 i poprskajte kritična mjesta.

Ukoliko primjetite pukotinu za koju sumnjate da je njihovo stanište, napravite vruću kupku od sirćeta i uspite malo unutra,prenosi Alo. Pripazite samo na prisustvo električnih instalacija!

Soda bikarbona i šećer u prahu

Ako ne znate kako se riješiti mrava u kući nanesite ovu kombinaciju na mesta gde se najviše skupljaju. U trenu ćete ih rasterati.

Moćno sredstvo iz kuhinje

Prokuhajte vodu i dodajte malo deterdženta za suđe i napravili ste odlično prirodno sredstvo. Ovu mešavinu uspite u raspršivač i nanesite na mjesta gdje se mravi skupljaju. Umjesto deterdzenta možete koristiti i običan narendan toaletni sapun.

Ne podnose miris crne kafe

Mljevena kafa je provjereno efikasno sredstvo protiv mrava. Ovi sitni insekti ne podnose njen jak miris te će pobjeći glavom bez obzira. Talog od kafe je isto jako dobro rješenje.

Spremite im „posljednju večeru“

Pripremite im griz od kukuruznog brašna ili ovsa. Oni ovaj obrok ne mogu svariti. To je odličan trik jer će mravi uživati u ovoj ukusnoj porciji i nakon toga uginuti.

Sok od citrusa, posebno limuna je nešto što dosadna ekipa takođe ne podnosi. Limunska kiselina je nešto preko čega mravi neće preći.

Kreda za mrave dokazano djelotvorna

U svim poljoprivrednim apotekama možete kupiti kredu za mrave. Kalcijum-karbonat iz krede će ih rastjerati. Bogato je nanesite na pukotinama i opcrtajte kritične predjele

Alternativa je dječiji bebi puder, jedan od sastojaka pudera je takodje kalcijum-karbonat. Ako ne znate kako se riješiti mrava samo napuderišite njihova okupljališta.

Lisne vaši na biljkama

Poznato je da lisne vaši nanose veliku štetu ne samo voću, povrću i baštenskim biljkama, već i sobnom bilju. Zato je važno da znate kako da ih se otarasite.

Za to vam neće biti potrebna nikakva hemija. Rastvorite 50 g mljevene crvene paprike u 1 litru vode. Zatim stavite na vatru i, neprestano miješajući, prokuhajte. Zatim sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji preko noći.

Ujutro smjesu procijedite, pa pomiješajte sa toplom vodom u razmjeri 1 prema 4. Sipajte u bocu sa raspršivačem i poprskajte biljke. Lisne vaši će odmah nestati. (novi.ba)