POJEDITE JUTROS 2 JAJA , EVO ŠTA ĆE SE DESITI VAŠEM TIJELU: Kako ovo ranije nismo znali, obavezno pročitajte!

Zdravlje

POJEDITE JUTROS 2 JAJA , EVO ŠTA ĆE SE DESITI VAŠEM TIJELU: Kako ovo ranije nismo znali, obavezno pročitajte!

Dugo vremena se smatralo kako je jedenje jaja štetno po zdravlje, budući da su neke studije pokazale kako jaja sadrže visok nivo holesterola. Međutim, nakon nekog vremena dokazano je da holesterol u jajima nije štetan po ljudsko zdravlje. Naime, jaja sadrže vitamine A, D i E, B12, riboflavin i folat, kao i minerale jod, gvožđe, kalcijum, cink i selen.

Pogledajte 5 stvari koje će se desiti ako dan započnete doručkom od 2 jaja:

1. Holin iz jaja poboljšava pamćenje

Žumance sadrži holin – ključnu amino kiselinu za prenos malih nervnih impulsa koji nam pomažu da pamtimo detalje. Studije su pokazale da dovoljna količina holina u ishrani poboljšava pamćenje i sposobnost da brzo odgovaramo. Na primer, brže ćete se sjetiti gde ste ostavili ključeve od kola ili mobilni telefon, piše “Stil”.

2. Lutein iz jaja poboljšava vid

Studije su pokazale da su jaja bogata luteinom, vitaminom koji održava vid oštrim i čistim. Lutein se nalazi u očnim zjenicama, štiti mrežnjaču od uticaja sunca i smanjuje rizik od katarakte.

3. Vitamin D iz jaja pomaže apsorpciji kalijuma

Jaja su bogata vitaminom D koji reguliše nivo kalcijuma i fosfora u krvi. Konzumacija jaja takođe pomaže tijelu da apsorbuje kalcijum, koji ojačava kosti i osprečava osteoporozu.

4. Vitamin B iz jaja utiče na zdravlje kože, kose i jetre

Nedostatak folata je uobičajen među ženama koje ne unose dovoljnu količinu vitamina B. Srećom, jaja su dobar izvor ovog vitamina. Folat pomaže stvaranju amino kiselina koje su neophodne za ćelijsku diobu i stvaranje crvenih krvnih zrnaca.

5. Smanjuje se rizik od kardiovaskularnih bolesti

Grupa istraživača iz Kanade je otkrila povezanost između redovnog konzumiranja jaja i smanjenog rizika od kardiovaskularnih bolesti. Tajna je u tome što žumance sadrži dva bitna antioksidansa: triptofan i tirozin. (novi.ba)