PREPOZNAJTE SIMPTOME LOŠE CIRKULACIJE NA VRIJEME: Evo kako da spriječite srčani udar, AKO UOČITE OVE SIMPTOME IDITE DOKTORU

Zdravlje

PREPOZNAJTE SIMPTOME LOŠE CIRKULACIJE NA VRIJEME: Evo kako da spriječite srčani udar, AKO UOČITE OVE SIMPTOME IDITE DOKTORU

Prepoznajte simptome i olakšajte probleme

Grčevi, umor nogu i stopala, to su prvi znaci loše cirkulacije koji upozoravaju da je potrebno poduzeti određene korake kako biste potaknuli cirkulaciju, odnosno kolanje krvi organizmom. Poremećaji cirkulacije česta su posljedica ubrzanog načina života koji obilježavaju nepravilna prehrana, dugotrajno sjedenje, pušenje, pretjerano uživanje u alkoholu i izloženost stresu. Lošu cirkulaciju dodatno će pogoršati suvišni kilogrami i povišena razina masnoće u krvi.

Simptomi loše cirkulacije

Prvi simptomi loše cirkulacije očituju se u obliku grčeva, te umora nogu i stopala tokom tjelesne aktivnosti. Nakon odmora bolovi prolaze, ali se već prvom prilikom vraćaju. Slijede simptomi koji već ukazuju na poodmakli stadij bolesti poput oticanja nogu, tupe boli u listovima, hladnih stopala, promjene boje kože u plavkastu ili ljubičastu te česte rane na kože koje ne zarastaju. No, problem loše cirkulacije zahvaća i ostale dijelove organizma, glavu i vrat, a često se očituju u vidu glavobolja, slabosti, šumova u ušima, te otežanog koncentriranja. Simptomi loše cirkulacije jesu i umor ili nedostatak energije, ponekad i gubitak kose, česte vrtoglavice i glavobolje, suha koža unatoč dovoljnom unosu vode, otekline i zadržavanje vode, osobito u stopalima, kvržice u krvnim žilama i proširene vene, te grčevi i trnci. Na pojavu simptoma potrebno je što prije reagirati jer se vrlo često bolesti pristupa u već razvijenom obliku kada postoji i velik rizik da je za izlječenje prekasno. Pravilnom prehranom i promjenom „sjedilačkog“ načina života moguće je ublažiti ove tegobe.

Prehrana koja potiče cirkulaciju

Budući da je nepravilna prehrana jedan od razloga poremećaja cirkulacije, upravo je uravnotežena prehrana najbolji put u postizanju njezina poboljšanja. Kako bi se to postiglo, treba voditi brigu o tome da se prehrana temelji na integralnim žitaricama, voću i povrću. Svakako je poželjno, ograničiti unos namirnica životinjskog porijekla koje obiluju zasićenim masnim kiselinama, a prednost dati unosu mononezasićenih (maslinovo ulje) i polinezasićenih masnih kiselina. Dodatno, dovoljan unos omega-3 masnih kiselina potiče cirkulaciju stoga se riba i plodovi mora, ali i orašasto voće moraju redovito naći na jelovniku. (novi.ba)