Mislila je da će je ostaviti: Dve godine krila tajnu iz detinjstva od muža, a onda je zbog istine zanemeo

Svijet

Mislila je da će je ostaviti: Dve godine krila tajnu iz detinjstva od muža, a onda je zbog istine zanemeo

Kada mu je saopštila šta joj se desilo, nije mogao da otvori usta od šoka

Kada je budući muž predložio da započnu zajednički život, Australijanka Makere Kodel (35) znala je da će on kad-tad otkriti nešto kod nje što je dugo skrivala.

To nije imalo veze s tim da recimo ne zna da kuva, ili noću hrče ili pak mesečari. Ovo je bilo nešto, za nju najgore što može da krije. A morala je da krije, piše news.com.au.

Makere je celog života imala kompleks niže vrednosti jer ne zna da čita kako treba. Zapravo, boluje od disleksije.

– Otkrila sam to kada sam išla u vrtić. Sva ostala deca normalno su napredovala, a ja ne. Nisam mogla da čitam kako treba slova i slabo sam ih pamtila. U sedmoj godini vidno sam zaostajala sa pisanjem i čitanjem – kaže Makere za emisiju SBS Documentary.

Iako je našla muškarca iz snova, nekako joj je bilo jako teško da ga razočara konstatacijom da i dan danas ima problema sa čitanjem.

– Kada sam mu saopštila šta sam krila od njega dve godine, bio je ljut. Ne zbog toga što patim od disleksije, već što sam mu tako nešto krila. Bio je jako razočaran. Ćutao je, nem da učini bilo šta. Dve godine krila sam mu najveću tajnu svog života. Mene je, pak, njegova reakcija doživotno kupila. Nisam očekivala takvu podršku. Mislila sam da će me možda ismevati, kritikovati što se nisam trudila u životu da se izvučem iz tog problema, a jesam. Dala sam sve od sebe – kaže Makere kojoj je zvanično otkrivena disleksija tek u 18. godini.

Ona kaže da majka nije mogla da zaključi da li je disleksija ili ne jer se u govoru sjajno izražavala i bila je oduvek inteligentna.

– Mislila je samo da mi treba više vremena da savladam čitanje i pisanje. Na kraju sam dobila braću i sestru, pa nije imala više vremena za mene. A ja sam se mučila u školi. Mnogi su mi se rugali. Na sreću, sada imam podršku u kući – kaže Makere. (objektiv.rs)