Ova NAMIRNICA ima NEOČEKIVANO dejstvo na naše zdravlje: Važno je KAKO je pripremate i sa ČIME je jedete!

Zanimljivosti

Ova NAMIRNICA ima NEOČEKIVANO dejstvo na naše zdravlje: Važno je KAKO je pripremate i sa ČIME je jedete!

Jedemo je na sve načine, a ljudi nisu ni svjesni toga na koji način utiče na zdravlje.

Kada pomislite na krompir, vjerovatno ne mislite o njemu kao o nekoj superzdravoj hrani.

Međutim, ako izuzmemo krompirov čips ili pomftit, ovo povrće je zapravo odličan izvor raznih nutrijenata.

– Krompiri su sjajan izvor vitamina C, koji se povezuje sa jačim imunitetom, sintezom kolagena koji jača kožu i tkiva, daje joj elastičnost i štiti od štetnih slobodnih radikala i poboljšava apsorpciju gvožđa – kaže nutricionistkinja Bet Stark.

Osim toga, krompir je dobar izvor kalijuma, zbog čega pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

– Preciznije, jedan krompir sadrži oko 800 miligrama kalijuma, dok jedna banana sadrži oko 500 miligrama – ističe nutricionistkinja Amber Pankonin.

– Takođe, jedan krompir srednje večiline sadrži oko 160 kalorija, uglavnom iz ugljenih hidrata i sadrži oko tri-četiri grama vlakana. Sadrži malo masti i proteina, ali je zao bogat nutrijentima koji čuvaju zdravlje srca – kaže ona.

Kalijum, kojim je omiljeno povrće Srba veoma bogato, ima značajnu ulogu u funkcionisanju mišića, kardiovaskularnog i nervnog sistema, ali nutricionisti ističu da je njegov najbolji efekat to što pomaže u održavanju normalnog nivoa krvnog pritiska.

– Iako možda ne možete fizički da osjetite pozitivan uticaj krompira na nivo krvnog pritiska, vremenom je moguće da se normalizuje – kaže nutricionistkinja Stark, i dodaje:

– Krompir jedite sa kožom, kako biste unijeli više kalijuma i vlakana.
Naravno, važno je na koji način pripremate krompir, a prženje je definitivno jedan od najgorih načina.

“Ja ih uglavnom pečem ili kuham i jedem ih u kombinaciji sa namirnicama koje sadrže proteine ili masti, poput piletine ili pavlake pomešane sa vlašcem”, otkriva nutricionistkinja Pankonin. (novi.ba)