ZELENI ČAJ JE BOGAT VITAMINIMA , A EVO KO NE SMIJE DA GA PIJE: Nutricionista upozorava – ako imate ovo oboljenje OPREZ

Zdravlje

ZELENI ČAJ JE BOGAT VITAMINIMA , A EVO KO NE SMIJE DA GA PIJE: Nutricionista upozorava – ako imate ovo oboljenje OPREZ

Zeleni čaj ima mnoga korisna dejstva na organizam i mnogi s njim započinju dan, umjesto jutarnje kafe.

Ipak, ono što mnogi ne znaju je da ovaj napitak, baš kao i kafa, dovodi do povećavanja nivoa hormona stresa, adrenalina i kortizola, a oni do povećanja masnoće u krvotoku. Ipak, to nije njegovo jedino štetno dejstvo.

Kako je zeleni čaj bogat taninima, on blokira gvožđe, a takođe sprječava upijanje kalcijuma iz hrane. U kojim slučajevima ga treba izbjegavati, otkriva nutricinostikinja Svetlana Fus, piše Lepa i srećna.

“Zeleni čaj je bogat antioksidansima, vitaminima B, mineralima, taninom i kofeinom. Ima pročišćavajuću i baktericidnu funkciju. Međutim, u nekim slučajevima zeleni čaj može biti štetan po zdravlje. Recimo, trudnice treba da izbegavaju da piju puno čaja zelenog čaja jer sadrži kofein i ometa apsorpciju folne kisline. Iz istog razloga, ne treba ga koristiti ni osbe koje boluju od glaukoma i hipertenzije”, tvrdi ona i dodaje da osim na nivo gvožđa utiče negativno i na apsorpciju kalcijuma i magnezijuma. S tim u vezi, doktorka preporučuje upotrebu zelenog čaja ne uz obroke, već sat vremena nakon njega. Osim toga, tanin može iritirati sluznicu, pa stoga napitak ne bi trebalo da piju oni koji pate od čireva ili bolesti dvanaestopalačnog crijeva.

Takođe, nutricionistkinja ne preporučuje dodavanje slatkiša uz zeleni čaj, a dnevna norma je tri do četiri šolje – ne više od litre dnevno. (novi.ba)