BOLI VAS STOMAK KAD STE GLADNI, STALNO STE NADUTI KAO BALON? Ovo su dva najčešća razloga, postoji i lako rješenje!

Zdravlje

BOLI VAS STOMAK KAD STE GLADNI, STALNO STE NADUTI KAO BALON? Ovo su dva najčešća razloga, postoji i lako rješenje!

Možda vam se desio ovaj neprijatni osjećaj u stomaku? Gladni ste jer još uvijek niste stigli da jedete, ali odjednom osjećate nadutost kao da ste pojeli nešto što vam inače ne prija? Moguće je osjećati nadutost i nadimanje, pa i prateće neprijatnosti i bolove, čak i kada smo gladni.

Nutricionistkinja je objasnila zbog čega se ovo dešava i kako sebi da pomognemo dok ne stignemo da ugrabimo nešto za jelo!

“Ovakve probleme imaće češće osobe koje imaju sindrom nervoznog crijeva, endometriozu, Kronovu bolest ili celijakiju, ali to ne znači da morate da imate neki poremećaj da biste se naduli čak i kada ste gladni”, rekla je Suprija Lal, nutricionistkinja iz Njujorka.

“Kada smo gladni, bilo da to osjećamo svjesno ili ne, naš želudac proizvodi kiselinu. Ako u tu kiselinu ne upadne hrana, ona može da ispušta gasove koji će potom dovesti do nadimanja”, objasnila je ona,prenosi Mondo.

“Važno je zato ne praviti veliku pauzu između obroka, već makar grickati nešto zdravo. Stomačna kiselina tako će imati šta da obrađuje i vi nećete imati osjećaj nadutosti”, rekla je ona.

Gastroenterolog dr Harvi Hamilton Alen dodaje da su kiselina i gasovi najčešći, ali ne i jedini krivci za ovaj problem. Želudac koji je predugo prazan može se naduti i od vazduha koji unosimo između, recimo, gutljaja vode.

“Govorimo pacijentima da izbjegavaju određene namirnice koje mogu pogoršati nadimanje i druge neprijatnosti. To su crni luk, pasulj, šargarepa, celer, suho grožđe ili suhe šljive, pa čak i prokelj. Ako simptomi ne prestaju, ipak se posavjetujte sa ljekarom jer je moguće da imate problem za koji ne znate”, rekao je dr Alen. (novi.ba)