ŠAKA PUNA ZDRAVLJA: Evo zašto sjeme suncokreta čak i nutricionisti preporučuju kao grickalicu!

Zanimljivosti

ŠAKA PUNA ZDRAVLJA: Evo zašto sjeme suncokreta čak i nutricionisti preporučuju kao grickalicu!

Nutricionisti često navode šta ne bi jeli “ni u ludilu”, ali postoje i namirnice za koje ne biste rekli da su im omiljene, a jesu zbog brojnih blagotvornih dejstava na organizam.

Jedna od njih je i sjeme suncokreta – puno je proteina, jača imunitet, sadrži cink, magnezijum i vitamine!

Nije ni čudo što su drevne civilizacije koristile svaki dio ove biljke – lišćem su hranili životinje, od latica su pravili boju za tkanine, a sjemenke su grickali, mljeli ih kako bi zgusnuli hranu ili od njih pravili ulje.

Sjemenke suncokreta bogate su vitaminima kompleksa B, koji su izuzetno važni za zdrav nervni sistem. Sadrže fosfor, magnezijum, gvožđe, kalcijum, kalijum, proteine i vitamin E.

Sadrže, u manjoj mjeri, i cink, mangan, bakar i karoten, kao i zdrave masti koje čuvaju naše arterije.

Popularne su kao “pomoć” za imunitet zbog cinka, koji je veoma važan u održavanju normalnih funkcija imunog sistema, koji brani naše tijelo od virusa i drugih štetnih uticaja spoljašnje sredine.

Postoje i istraživanja po kojim suncokretovo sjeme štiti od kardiovaskularnih bolesti, dok vitamin B koji sadrži brani organizam od stresa.

Sjeme suncokreta ne važi inače za veoma zdravu grickalicu, ali je to uglavnom zbog visokog sadržaja soli, ukoliko kupite već pripremljen suncokret u prodavnici. Ako ne stavite so, dobićete dosta proteina, a zapravo malo ugljenih hidrata. (novi.ba)