3 PRITAJENA SIMPTOMA DIJABETESA: Prolaze nezapaženo, a ako ih imate TO JE PRVI ZNAK ZA UZBUNU

Zdravlje

3 PRITAJENA SIMPTOMA DIJABETESA: Prolaze nezapaženo, a ako ih imate TO JE PRVI ZNAK ZA UZBUNU

Skriveni simptomi visokog šećera, koje mnogi ignorišu, glavni su razlog što je ova bolest tako rasprostranjena.

Simptomi povišenog šećera dugo ostaju neprimjećeni, što povećava rizik od razvoja srčanih problema ili oštećenja nerava. Kako je objašnjeno u “Vein Clinic UNC Health Care”, najčešći skriveni simptomi visokog šećera u krvi su neobični trnci u različitim dijelovima tijela.

Do ovog stanja dolazi tako što hiperglikemija oštećuje nervne završetke.

Još jedan znak bolesti je svrab kože i dugo vrijeme zarastanja modrica.

“Dijabetes ima mnogo ranih simptoma, a neki su prilično nejasni. Ako ih primjetite, probajte da što više jedete hranu sa niskim sadržajem ugljenih hidrata, dosta proteina i lisnatog povrća. Izbegavajte slatka pića i pijte najmanje dva litra vode dnevno. Moguće je da će za nekoliko dana svi ovi znaci će nestati”, savjetuju ljekari iz “Vein Clinic UNC Health Care”.

Stručnjaci su objasnili i da ponekad gorenavedeni simptomi nisu povezani sa dijabetesom, već mogu da budu posledica prekomjernog unosa ugljenih hidrata sa kojima tijelo ne može da se nosi. Na primer, peckanje može biti izazvano lošom cirkulacijom krvi, a svrab uzrokovan alergijama ili ekcemom.

Međutim, ako se bar dva od ovih nekoliko simptoma pojave istovremeno, preporuka je da se obratite ljekaru. Ako se ne liječi, dijabetes povećava rizik od srčanih oboljenja ili moždanog udara, kao i problema sa bubrezima. (novi.ba)