BUDITE OPREZNI, OVO MOŽE SPASITI ŽIVOT: Boja stolice govori jeste li bolesni i od čega, pogledajte ove slike i sve će vam biti jasno!

Zdravlje

BUDITE OPREZNI, OVO MOŽE SPASITI ŽIVOT: Boja stolice govori jeste li bolesni i od čega, pogledajte ove slike i sve će vam biti jasno!

Postoje neke boje oko kojih se trebate zabrinuti, zato otvorite oči nakon velike nužde, a prije puštanja vode.

Ovo, vjerovatno, nije tema broj jedan o kojoj biste voljeli razgovarati, ali zapravo je vrlo važna i potencijalno može spasiti život. Zašto je toliko bitno da znate kako bi trebala izgledati vaša stolica? Zato što vam ona može otkriti mnogo o vašem zdravlju – i može biti prvi znak ozbiljne bolesti.

Postoji čak sedam vrsta ljudskoga izmeta, koje se mogu razlikovati u boji i konzistenciji, a ovise o mnogim stvarima, poput prehrane, metaboličkoga zdravlja i postojećih bolesti. Možda ćete svakodnevno primijetiti male promjene, ali drastičnije promjene u vašem pražnjenju crijeva mogu biti znak za alarm, zato svakako posjetite ljekara.

Koje bi boje trebao biti vaš izmet? Zdravi izmet trebao bi biti umjereno smeđi, ali to ne znači da ponekad neće biti druge nijanse. No, postoje neke boje oko kojih se trebate zabrinuti, zato otvorite oči nakon velike nužde, a prije puštanja vode.

Zelena stolica
Da, vaš izmet ne mora nužno biti smeđe boje. On može biti zelen i to obično nije razlog za zabrinutost, jer je često uzrokovan prehranom bogatom zelenim povrćem, ali ako imate neuobičajene simptome, razgovarajte s ljekarom opće prakse.

Zelenu boju stolice može uzrokovati žuč u izlučevinama. Žuč je smećkasto-zelena tekućina koju stvara jetra, a ona pomaže u probavi. Ponekad može malo okrenuti vašu stolicu na “zelenu stranu”. Ne trebate se brinuti, to samo znači da jetra i gušterača rade normalno.

Tamna/crna stolica
To može biti znak nečega sasvim ozbiljnog – unutrašnjeg krvarenja. Crna stolica ukazuje na krvarenje negdje iz probavnoga trakta. Ako to uočite, zaista biste trebali prekontrolirati crijeva i želudac. Crna stolica često je prvi simptom raka crijeva, kao i svijetlocrvena krv u izmetu, zato se nemojte ustručavati razgovarati o tome s ljekarom.

Crvena stolica
Crvena boja izmeta također može biti uzrokovana nekim unutrašnjim krvarenjem. Osim na rak crijeva, to može ukazivati i na hemoroide. Riječ je o oteklinama krvnih žila koje se nalaze unutar anusa. Oni obično ne uzrokuju bol ili nelagodu, ali mogu uzrokovati krvarenje, svrbež i oticanje. Ako simptomi potraju, obratite se ljekaru.

Svijetla/masna stolica
Ako vaš izmet ima svijetlu boju ili masnu konzistenciju, to bi moglo značiti nekoliko stvari. Prehrana bogata masnoćama može uzrokovati višak masnoće u vašoj stolici pa ćete možda morati početi zdravije jesti. No, svjetlije boje stolice također mogu ukazivati na problem s gušteračom ili žučnim mjehurom.

Kako izgleda zdravi izmet?
Kao što rekosmo na početku, postoji sedam vrsta stolice, koje ovise o tome koliko je vremena ona provela u crijevu. Vaše cjelokupno zdravlje također igra ulogu u tome kako će ona izgledati. Na temelju priložene tablice izmeta, tip jedan i dva ukazuju na zatvor, tip tri i četiri su idealne stolice, a tipovi pet do sedam označavaju proljev.

Koliko često valja prazniti crijeva?
Ovo se u velikoj mjeri svodi na ono što je normalno za VAS. Ako veliku nuždu obavljate jednom ili dvaput dnevno, nema razloga za brigu. Čak je normalno i nekoliko puta dnevno ili jednom svakih nekoliko dana.

Glavna stvar koje trebate biti svjesni što se tiče učestalosti pražnjena crijeva, osim boje i postojanosti, jest da sve promjene u svom uobičajenom rasporedu morate provjeriti s ljekarom, piše “The Sun”. (novi.ba)