PRIMIJETILI STE DA VAM SE ODJEDNOM SUŠE USTA? Simptom koji se ne smije zanemariti, evo na šta organizam upozorava

Zdravlje

PRIMIJETILI STE DA VAM SE ODJEDNOM SUŠE USTA? Simptom koji se ne smije zanemariti, evo na šta organizam upozorava

Suhoća usne šupljine je česta pojava i može biti potpuno bezazlena. No, može biti jedan od simptoma dijabetesa ili problema sa zglobovima.

Ako ste dehidrirani ili nervozni, suhoća usne šupljine je normalna pojava. No, trajna suhoća u ustima, ili medicinskom terminologijom kserostomija, može ukazivati na neki zdravstveni problem, a pogađa gotovo svaku petu osobu.

Evo nekih od najčešćih razloga zašto su vaša usta suha:

Zbog hormona

Jedan od čestih okidača je menopauza zbog toga jer hormonalni disbalans uzrokuje sušenje svih sluznica u tijelu.

Kad je problem u nosu

Stalno disanje na usta može biti posljedica začepljenog nosa uslijed prehlade i alergije na pelud. No, uzrok mogu biti i suženi ili blokirani nosni putevi, nepravilan zagriz (zbog čega usnice noću nisu zatvorene pa dolazi do disanja na usta) ili abnormalno veliki krajnici.

Dekongestivni lijekovi

Oni djeluju na principu sužavanja krvnih žila u području sluznih opni te na taj način smanjuju upalu i olakšavaju disanje. Indirektna posljedica toga je da u nosnu šupljinu dolazi manje tekućine, što znači da “isušuju” nos. Koriste li se kratkoročno, mogu donijeti olakšanje, no dugoročna uporaba može izazvati suhoću nosa i usne šupljine.

Vodica za ispiranje usta

Vodice za ispiranje usta koje sadrže alkohol ubijaju bakterije u ustima, ali mogu uzrokovati i suhoću jer alkohol nadražuje i isušuje sluznice. Slina štiti od karijesa i bolesti desni pa suha usta donose povišen rizik za oba problema. Stoga birajte vodice za ispiranje koje ne sadrže alkohol.

Žgaravica

Suhoća usne šupljine jedna je od uobičajenih nuspojava gastroezofagealnog refluksa ili žgaravice. Kad želučana kiselina putuje iz jednjaka u grlo, to može uzrokovati nadraženost i upalu koje će isušiti grlo i usta.

Previše kafe

Prekomjeran unos napitaka koji sadrže kofein može dovesti do dehidracije. Kofein je blagi diuretik te potiče na češće mokrenje, a tanini, prirodno prisutni u kafi i nekim vrstama čaja, izazivaju suhoću u ustima.

Dijabetes

Trajno povišene razine šećera u krvi uslijed neliječenog dijabetesa mogu uzrokovati suhoću usne šupljine. Kad je u krvi koncentracija glukoze povišena, bubrezi gube sposobnost da reapsorbiraju tekućinu te je izlučuju u obliku mokraće i tako uzrokuju dehidraciju tijela. No, i lijekovi za dijabetes mogu uzrokovati suhoću u ustima.

Problemi sa zglobovima

Bolesti poput reumatoidnog artritisa, lupusa ili vaskulitisa mogu uzrokovati sekundarni Sjögrenov sindrom – bolest kod koje imunosni sustav napada suzne žlijezde i žlijezde slinovnice te na taj način uzrokuje suhoću očiju i usta.

Udarac u glavu

Dva od tri para žlijezda slinovnica stimuliraju lični živci koji prolaze kroz sljepoočne kosti s bočnih strana lubanje. Udarac u te kosti (pri automobilskoj nesreći ili pri padu s bicikla) može oštetiti lični živac i tako izazvati suhoću u ustima.

Stvar je u tabletama

Kserostomija je nuspojava kod više od 400 različitih lijekova, kako bezreceptnih tako i onih na recept, a uzrokuju je i kemoterapija i zračenje. (novi.ba)