3 NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE DA JEDETE AKO IMATE VISOK PRITISAK: Odmah ih izbacite iz jelovnika

Zdravlje

3 NAMIRNICE KOJE NE SMIJETE DA JEDETE AKO IMATE VISOK PRITISAK: Odmah ih izbacite iz jelovnika

Hipertenzija je posledica mnogih faktora, a ishrana ima veliku ulogu. Ove tri namirnice koje podižu pritisak izbacite iz upotrebe.

Većina nas ne meri redovno krvni pritisak, pa nas na ljekarskoj kontroli može dočekati neprijatno iznenađenje kada čujemo da je on daleko iznad normalnih vrijednosti. Tada nam postaje jasno zašto nas često boli glava, zašto osećamo zujanje u ušima i mučninu iako nismo pojeli ništa neuobičajeno.

Otežavajuća okolnost za sve koji nisu redovni kod doktora je što se krvni pritisak najčešće postepeno povećava, pa osoba ne osjeća simptome sve dok se ne pojavi neka od komplikacija hipertenzije, kao što su moždani udar ili šlog. Zbog toga se hipertenzija naziva “tihim ubicom”, a posebni faktori rizika su nasleđena genetika, starosna dob, gojaznost, nepravilna ishrana, pušenje…

Ako imate dijagnozu hipertenzije, pored redovne fizičke akitvnosti od makar pola sata dnevno lagane šetnje, preporuka ljekara je da se ishrana koriguje, a ove namirnice nikako ne bi trebalo da se nađu na vašem jelovniku.

Ukoliko imate problema sa visokim krvnim pritiskom potrebno je da smanjite unos hrane koja sadrži natrijum.

Suhomesnati proizvodi

Čini nam se da nema ništa bolje nego da dan započnemo jakim i ukusnim doručkom. Sendvič sa omiljenim suhomesnatim proizvodima zvuči savršeno, ali ako znamo da u 100 grama ima i do 2 000 miligrama natrijuma, bolje je, ako imate visok pritisak, da se odlučite za laganiji doručak.

So

Ne možete da zamislite da jedete neslanu hranu. Ipak, ne zaboravite da samo jedna kašičica soli sadrži 2.300 mg natrijuma koji podiže krvni pritisak istog trenutka nakon konzumacije. Ukoliko ne možete odmah da se odreknete soli, učinite to postepeno.

Pekarski proizvodi

Nije lako odoleti kada zamirišu kiflice i perece iz pekare, još ako su vruće, snaga volje da ne smažete barem nekoliko, mora da vam bude na zavidnom nivou. Ipak, kada znate da jedna pereca može da sadrži i do 230 miligrama natrijuma bolje je da, ako imate hipertenziju, pekaru zaobiđete. (novi.ba)