KAKO SE RIJEŠITI HERPESA: Na usni se pojavljuje kao reakcija na virus, a može se riješiti ovim prirodnim putem

Zdravlje

KAKO SE RIJEŠITI HERPESA: Na usni se pojavljuje kao reakcija na virus, a može se riješiti ovim prirodnim putem

Vjerovatno je svako od nas bar jednom u životu bio suočen sa ovom neprijatnom pojavom. Svrab, pojava mehurića, i na kraju korica koja poslije puca – to su neprijatna iznenađenja koja nas očekuju kod herpesa. U glavi se odmah javlja pitanje: kako se toga otarasiti?.

Herpes na usnama je bolest uzrokovana virusima. Dakle, brzo izlječenje možemo postići upotrebom medikamentoznih antivirusnih preparata, ili pomoću narodnih sredstava.

1. Herpes možete izliječiti pomoću jednostavnog sredstva, koje posjeduje svako domaćinstvo, kao što je soda bikarbona.

Preporučuje se prokuhati 100 ml vode, dodati u nju 1 kafenu kašičicu sode, promiješati i skloniti sa šporeta. U ovaj rastvor umakati tampone od vate i nekoliko puta dnevno stavljati na usne.

2. Brzo liječenje herpesa na usnama obezbjeđuje i kuhinjska so.

U tu svrhu manju količinu soli treba stavljti na zahvaćeno područje. Ponavljati nekoliko puta u toku dana.

3. Još jedan način borbe sa herpesom je ljuska od jajeta.

Film, koji se nalazi na unutrašnjoj strani ljuske je odlično protivupalno sredstvo. Treba samo da odstranite ovu opnu i stavite je na bolno područje. Rezultat će vas obradovati.

4. Svi znamo o čudesnim svojstvima bijelog luka, koji se koristi kod različitih bolesti, te i herpes nije izuzetak. Bijeli luk je prirodno antivirusno sredstvo.

2 isitnjena čena bijelog luka treba promiješati sa 1 kašikom pavlake, 1 kašikom brašna i 1 kašikom meda. Dobićete odličnu domaću mast protiv herpesa, kojom ćete mazati oboljelo područje na usnama.

5. Eterično ulje jele ili ulje čajnog drveta (čajevac).

Preporučuje se nanošenje na oboljelo mjesto na svaka 2 sata. Moguće je blago peckanje. Ali, već poslije 2 dana zaboravićete na svoj problem.

6. Kapi propolisa odlično isušuju i dezinfikuju ranu.

Treba obilno mazati herpes nekoliko puta, zatim namazati oboljelo mjesto kremom od kamilice ili nevenovim uljem, da se ne bi formirala korica. Poslije 2-3 sata ponoviti proceduru. I tako 3-4 puta dnevno.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)