MUČI VAS ZATVOR, NE MOŽETE U WC? OVO JE NAJBOLJI PRIRODNI LAKSATIV: Rješava probleme, a EVO KAKO GA TREBA PITI

Zdravlje

MUČI VAS ZATVOR, NE MOŽETE U WC? OVO JE NAJBOLJI PRIRODNI LAKSATIV: Rješava probleme, a EVO KAKO GA TREBA PITI

Moćni prirodni recepti, koji će vaš riješiti muka sa probavom i viškom kilograma.

Problemi sa probavom mogu izrazito uticati na vašu svakodnevnicu. Grčevi, nadutost i zatvor samo su neke od tegoba koje možete riješiti čišćenjem crijeva uz pomoć prirodnog laksativa.

Zatvor ili konstipacija mogu biti veliki problemi jer se upravo u debelom crijevu mogu nakupiti mnoge loše bakterije. Za zdravlje vašeg organizma nužno je obavljanje velike nužde koja pomaže izbacivanje ostataka hrane koji mu nisu potrebni. Ako patite od zatvora i ne uspevate da obavite veliku nuždu, hrana može predugo ostati u probavnom traktu. U tom slučaju pokreću se bakterije i stvaraju fermentaciju što može rezultirati i neugodnim gasovima.

Izbjegavajte ovo ako želite redovnu i dobru probavu

-Ako patite od zatvora i često se događa da imate spor metabolizam i zato izbjegavajte ove namirnice:

– banane
– crveno meso
– mliječni proizvodi u velikim količinama
– masna hrana
– riža
– slani štapići
– slatki gazirani napici

Ako se zatvor pojavljuje već neko vrijeme, a koristite i prirodne laksative, proverite koje lijekove uzimate. Mnogi lijekovi mogu izazvati opstipaciju. Takođe, ako brzo jedete i ne žvačete dovoljno svoju hranu, želudac i crijeva će teže razgraditi ono što unesete.

Kućni recepti za prirodni laksativ

Postoje mnoge namirnice koje možete koristiti kako bi se riješili zatvora. Dodajte ih svakodnevnoj ishrani i omogućite brz rad metabolizma. Pokretanje metabolizma i često obavljanje nužde jedna je od stavki skoro svake zdrave dijete. Najbolji prirodni laksativ su namirnice pune vlakana.

Šljive i sok od šljiva

Šljive su voće koje je puno topivih vlakana, a sadrže i visoku količinu vitamina A, gvožđa i kalijuma. Osim što pomažu u probavi, šljive pomažu zdravlju srca. Sok od šljive, ako ga konzumirate svakodnevno, može pomoći kod problema sa zatvorom.

Za pripremu ovo prirodnog laksativa potrebno vam je:

– 4 litre vode
– 1 kg zrelih šljiva
– 200 grama šećera
– 2 žličice limunske kiseline
– staklene boce za sok

Priprema:

Šljive operite, očistite tako da izdvojite koštice, pa ih nasecite na četvrtine kako bi ih lakše skuhali. Kuhajte šljive u dvije litre vode, ali na laganoj vatri sve dok ne omekšaju. Kada šljive omekšaju pustite da se malo ohlade. Izvadite ih iz vode u kojoj su se kuhale, a lonac s vodom ostavite sa strane. Usitnite kuhane šljive štapnim mikserom ili u blenderu pa procijedite. Dio koji vam je ostao nakon cijeđenja vratite u vodu u kojoj su se kuhale. U lonac sada dodajte šećer, 2 kašičice limunske kiseline i još 2 litre vode. Ponovno kuhajte na laganoj vatri dok se šećer ne otopi. Kuhanje bi trebalo trajati oko 15 minuta.

Za vrijeme kuvanja povremeno pomešajte i u međuvremenu pripremajte boce za sok. Boce sterilišite u rerni i lagano ih ugrijte na 70 C. Kada se sok skuha, točite ga u vruće flaše. Zatvorite nepropusnim čepom.

Sjemenke lana i piskavica

Sjeme piskavice koristi se u ishhrani i ima mnoga delotvorna svojstva na organizam. Pomaže kod probave, alergija i problema s jetrom i bubrezima.

Priprema laksativa od piskavice i lana:

Utopite jednu kašičicu semenki lana i jednu kašičicu sjemenki piskavice u vodu. Vode neka bude toliko da se upije u smesu. Ostavite da stoji preko dana. Uveče pojedite smjesu i pazite da dobro sažvačete svaku sjemenku. Ukus će biti pomalo gorak, sličan orahu. Metabolizam bi se nakon ovoga trebao pokrenuti, pa očekujte rješavanje zatvora ujutro nakon što se probudite. Ovaj prirodni laksativ možete koristiti maksimalno 20 dana, a nakon toga je nužna pauza od barem mesec dana.

Ako ovaj laksativ koristite duže od 20 dana, postoji mogućnost pretjerane reakcije probave – nadutost, proliv i uznemirenost želuca. Kako biste to sprečili, koristite ga samo 20 dana i pazite na dovoljan unos tečnosti tokom dana.

Cimet i mineralna voda kao prirodni laksativ

Mineralna voda uz cimet imati će pozitivan uticaj na vašu probavu radi ugljenikovog dioksida koji podstiče stezanje i širenje probavnih organa. Time se stimuliše pokretanje hrane kroz probavni trakt i istiskivanje crijevnog sadržaja prema izlaznom otvoru.

Upotreba je jednostavna: pomiješajte čašu mineralne vode i kašičicu cimeta. Možete dodati i malo limunovog soka kako bi efekt bio bolji. Ovaj napitak možete piti ujutro i uveče.

Osim pravilne prehrane pune vlakana, potaknite rad svog metabolizma vežbanjem i kretanjem. Joga je poznata kao disciplina koja omogućava masiranje unutrašnjih organa, pa bi vam tako vježbanje 10 minuta dnevno moglo ubrzati probavu. Lagano hodanje, trčanje i plivanje takođe će potstaći cirkulaciju i rad crijeva.

Sjetite se dnevno piti dovoljno vode. Dnevni preporučeni unos vode za žene je oko 2 litre, a za muškarce oko 3 litre. Dovoljan unos vode može spriječiti zatvor jer crijeva trebaju vodu kako bi stolica bila meka.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)