Svi misle da su ove tačkice bubuljice: Istina je POTPUNO DRUGAČIJA i evo zašto NE SMIJETE da ih dirate

Zdravlje

Svi misle da su ove tačkice bubuljice: Istina je POTPUNO DRUGAČIJA i evo zašto NE SMIJETE da ih dirate

Svi znamo za upozorenja stručnjaka da ni po koju cijenu ne treba cijediti bilo kakve izrasline na licu. Ipak, većina nas to zanemari i kada se nađemo pred ogledalom, prsti sami krenu ka bubuljici. Ipak, ove izrasline ni slučajno ne treba da dirate.

– Ceđenje svih izraslina dovodi do pucanja kože zbog čega ste podložniji infekcijama i imate još veći problem od same bubuljice – kaže dermatolog Endi Ejndželmen. Ali neke od tih bubuljica je opasnije cijediti od ostalih.

URASLE DLAKE

Da li je ova pojava iritantna? Nesumnjivo jeste. A da li je vrijedna cijeđenja? Nikako.

– Urasla dlaka je rezultat zarobljavanja dlake ispod kože. Nakon toga stvara se crvena neravnina na koži koja često svrbi i upaljena je ali nikada nije dobra ideja oslobađati dlaku pincetom ili je cijediti, jer time možete da napravite veći problem, infekciju stafilokokama ili čak i sepsu. Umjesto toga nanesite na to mjesto hidrokortizon koji će smiriti upalu i svrab a potom pilingujte lice da bi dlaka mogla sama da izađe – kaže Džoel Šlezinger, dermatolog.

HERPES

Samo ga pipnite i proširiće se na opstatak lica.

– Izazivač ovog stanja je virus herpes simplex koji se prenosi dodirom. Mali herpes možete da tretirate lijekom po preporuci apotekara ali ako vidite da se uporno vraća, vidite sa ljekarom u čemu je problem – kaže Šlezinger.

MILIJE

Sitne bijele tačkice na licu mnogi miješaju sa bubuljicama, ali u pitanju su milije, rezultat keratina zarobljenog ispod kože. Pored toga, uzrok mogu da budu i pretjerani rad lojnih žlijezda ali i opekotina od sunca.

– Cijeđenjem nećete ništa uraditi osim što ćete oštetiti kožu, jer se ne borite sa prljavštinom ili uljem zarobljenim ispod kože, već sa zarobljenim ćelijama kože. Ako vam smetaju, zakažite pregled kod dermatologa koji će ih stručno odstraniti – savjetuje Šlezinger. (novi.ba)