VEČERA JE OBAVEZNA AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Nutricionista Pejić otkrio koje greške svi pravimo, SAMO OVAKO MOŽETE SMRŠATI

Zdravlje

VEČERA JE OBAVEZNA AKO ŽELITE DA SMRŠATE: Nutricionista Pejić otkrio koje greške svi pravimo, SAMO OVAKO MOŽETE SMRŠATI

Nutricionista Đorđe Pejić objasnio sve o proteinskoj ishrani zarad mršavljenja, ali i mnogim greškama koje pravimo kako bismo skinuli višak kilograma!

Kada želimo da smršamo, mnogi od nas pokušavamo to da uradimo slušajući neke popularne savjete. Proteinska ishrana, izbacivanje pojedinih namirnica iz ishrane, preskakanje večere… samo su neke od stvari koje će vam mnogo laici preporučiti kao “proveren način” da skinete kilograme.

Ali, laici ne znaju ono što znaju stručnjaci, zato je nutricionista Đorđe Pejić u emisiji RTS Ordinacija raskrinkao česte greške koje pravimo u mršavljenju i otkrio šta zaista može da pomogne.

Najpre, proteinska ishrana nije dobar način da se rešite viška kilograma.

“Generalno, prevelik unos proteina direktno utiče na našu crevnu floru. U crevnoj flori imamo dobre i loše bakterije i upravo ta prevelika količina proteina koja se unosi tim proteinskim dijetama konkretno jede, odnosno dovodi do dispepsije tj. truljenja tih dobrih bakterija, remeti crvenu floru, metabolizam se tako vremenom remeti. U mnogim slučajevima, sa mnogim klijentima smo došlo do zaključka da te proteinske dijete daju trenutan rezultat, a da jo-jo efekat posle brži, upravo iz tih razloga što ti proteini tako deluju na našu mikrobiotu”.

Nemoj večerati i brzo ćeš smršati – ko zna koliko puta ste to do sada čuli, a evo šta je istina o preskakanju obroka.

“Teško je da neko ko nema redovne obroke sam rešava svoj problem, uvek bi sa nekim stručnjakom došli do individualnog plana i programa ishrane. Ta hrana koja je u lošoj kombinaciji ili on možda tu hranu loše metaboliše, on će umesto sat i po dva da se vari po sedam i osam sati, onda dolazi do nadutosti i raznih bakterija”, kaže nutricionista Pejić, dodajući da je preskakanje večernjeg obroka greška.

“Da bi metabolizam ubrzavao, mora da postoji redovnost u obrocima, ne mora da bude pet-šest, dovoljna su tri i jedna užina. Ali, uveče je sinteza proteina, znači kakva će nam mišićna masa biti i kako ćemo prilikom mršavljenja čuvati tu našu mišićnu masu, da ne ispadne posle smršali smo, a odoše strukturne masti u licu, ode mišićna masa. E ta večera je dosta bitna, najbolje je jesti, ako pričamo o redukcionoj ishrani, veći unos vlakana i povrća, sa proteinima obavezno, biljnim ili životinjskim svejedno, zato što mišić uveče traži taj protein koji mu treba. Dok za ručak bismo mogli da idemo i na veganske obroke”.

Kada je reč o izbacivanju pojedinih grupa namirnica iz ishrane, što ljudi često rade, nutricionista kaže da je i to greška.

“Ono što najčešće čujem od pacijenata da rade, a to je greška, jeste da isključe hleb i žitarice jer smatraju da ti ugljeni hidrati zapravo prave problem. A onda reše još i da vežbaju, pa dolazimo u problem jer nema dovoljno glikogena, nema dovoljno energije, nemamo šta da trošimo, pa se ide u hipoglikemiju, onda popodne jedemo više slatkiša i voća ili veću količinu hrane i onda tu nastaje problem. U suštini, najveća je greška isključiti žitarice jer su to vlakna koja su važna za dobre bakterije, koje regulišu ceo metabolizam”.

Nutricionista Pejić kaže i da je sasvim dovoljno izgubiti dva i po do tri kilograma masti mesečno jer se tim, sporijim mršavljenjem, smanjuju i šanse da se masti brzo i lako vrate.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)