IMATE FISTULU NA ZUBNOM MESU? Evo na šta vas tijelo upozorava

Zdravlje

IMATE FISTULU NA ZUBNOM MESU? Evo na šta vas tijelo upozorava

Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mjesta nastanka u usnu šupljinu. Pojavljuje se u obliku male crvene izbočine na sluznici. Na nastanak fistula mogu utjecati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zubiju. Infekcije i upale zuba i zubnog mesa nerijetko se mogu proširiti na druge dijelove glave i vrata pa je bitno na vrijeme liječiti upale. Prije svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravci zubiju.

Uzroci mogu biti razni, a ovo su najčešći:

infekcija radi bolesti zuba ili desni
alergijska reakcija
stvaranje hematoma zbog krvarenja
lom kostiju vilice

Fistula ne boli sama po sebi, bol ćete osjetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tekućinom, prepoznat ćete ju tek kada natekne. Osim boli na dodir, moguće je da ćete osjetiti i ove posljedice:

  • bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine
  • toplina na prostoru upale
  • crvenilo kože
  • gnojna tekućina
  • otežano zatvaranje usta
  • povišena temperatura

Najčešći uzrok nastanka ovakvih infekcija i fistula na zubnom mesu je karijes koji nije liječen na vrijeme. Sve počinje od malog karijesa koji vam u početku ne smeta jer nema bolova. Sljedeći korak je blaga upala, fistula, te na kraju granulom koji je opasan. Ukoliko se zub ne popravi, karijes napreduje i stvara otpor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac što rezultira jakim bolovima i dugotrajnim liječenjem.

Bakterije koje nastaju pri infekciji šire se prema vrhu korijena i prelaze u koštano tkivo. Stvara se gnoj kao reakcija organizma i time nastaje fistula na zubnom mesu, ali i ciste. Prisustvo fistule govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korijena zuba koja se mora što prije tretirati.

Da bi zadržali zdrave zube svakog dana trebate odstranjivati naslage sa zubi četkicom za zube i zubnom svilom. Osim toga, da bi smanjili rizik od kvarenja zubi trebali biste smanjiti količinu šećera, duhana i alkohola.

Kada primijetite fistulu na zubnom mesu, nemojte ju pokušavati otrgnuti ili odstraniti sami.

“Ako se pojavila fistula, sigurno se radi o nekom kroničnom procesu na vrhu korijena, možda uzrokovanom promjenama u potpornim strukturama zuba. Isto tako, može biti riječi i o cisti. Svakako treba napraviti RTG snimku zuba i nakon toga odrediti terapiju”, rekao je Tomislav Flegar, dr. med. dent.

S obzirom na to da je nastanak fistule povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu. On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i liječenje fistule odviti.

Ako želite sami ublažiti bolove i infekciju koju osjećate, možete iskušati ove domaće pripravke:

1. Ispiranje zubi sodom bikarbonom i vodom može služiti kao tekućina za ispiranje usne šupljine. Smanjt će upalu i navesti da se povuče sa zubnog mesa i desni.

2. Čaj od žalfije koji ste skuhali i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi također je odličan za ublažavanje upale pa tako i fistule na zubnom mesu. U čaj nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač.

3. Listovi mente ublažit će zubobolju i oslabiti osjet živca. Možete ih žvakati ili napraviti čaj od suhih listova. Čaj možete grgljati u ustima i time ispirati usnu šupljinu.

Napomena:

Prirodni lijekovi na našem portalu služe kako bi pomogli ljudima. Ukoliko imate neki zdravstveni problem, prvo što trebate uraditi jeste da se konsultujete sa ljekarom.
Ni u kakvom slučaju se nemojte oslanjati na alternativnu medicinu bez stručnog mišljenja. (novi.ba)