OVA GRUPA ŽENA NAJČEŠĆE IMA PROBLEM SA ZADRŽAVANJEM VODE: Stručnjak otkrio koji je uzrok, ali i rješenje!

Zdravlje

OVA GRUPA ŽENA NAJČEŠĆE IMA PROBLEM SA ZADRŽAVANJEM VODE: Stručnjak otkrio koji je uzrok, ali i rješenje!

Nutricionista otkrio zašto se u tijelu zadržava voda, kao i kako se izbaci!

Zadržavanje vode u organizmu nije rijetkost, a nutricionista Đorđe Pejić je za RTS Ordinaciju objasnio zašto dolazi do ovog problema.

“Metabolički razlozi zadržavanja vode mogu da budu razni, jedan jeste i loša kombinatorika hrane, hormonski disbalans, unos slane hrane… Postoji čitav niz razloga. Ne treba ni pretjerivati sa unosom vode, često čujemo da treba unositi po dva i po-tri litra vode, međutim, i ta voda prolazi kroz naše bubrege, kroz srčani mišić i onda taj mišić mnogo više radi, cijeli sistem je opterećen da uloži energiju na izbacivanje te vode, a ne na varenje hrane. Znači, generalno, opšte pravilo je ne pretjerivati, ne preko dva i po-tri litra, osim ako imate neki fizički napor”.

On je odgovorio i na pitanje koje zanima sve koji imaju ovaj problem – kako izbaciti vodu iz organizma?

“Opet, kombinatorika, promjena načina ishrane. Postoje biljni čajevi koji djeluju kao diuretici, kao što je peršun, kukuruzna svila. Najčešći problem sa zadržavanjem vode je kod žena, i to kod žena koje imaju niži krvni pritisak i uglavnom to zadržavanje vode je u donjem dijelu tijela. Onda treba raditi na limfnoj drenaži, na promjeni ishrane, kretanju, mada ne treba odjednom sve, tijelo treba prvo da se pripremi. Na početku samo brzi hod, ako je težina više od deset kilograma iznad nama optimalne”, poručio je on. (novi.ba)