HRANA NIJE GLAVNI KRIVAC ZA SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA: Nutricionistkinja sve objasnila, OVI SIMPTOMI SU KLJUČNI

Zdravlje

HRANA NIJE GLAVNI KRIVAC ZA SINDROM NERVOZNIH CRIJEVA: Nutricionistkinja sve objasnila, OVI SIMPTOMI SU KLJUČNI

Koji simptomi ukazuju na sindrom nervoznih creva, kada treba otići kod lekara i zašto se ovaj problem javlja, objasnila je nutricionistkinja Ana Todorović.

Sindrom nervoznih creva ili iritabilnog kolona nije tako redak kao što biste pomislili, a nutricionistkinja Ana Todorović je u emisiji Uranak na K1 otkrila koji je glavni uzrok ovog problema – nije hrana!

“Sindrom nervoznih creva je usko povezan sa našim psihološkim statusom. Nepravilna ishrana samo može da bude još jedan dodatni okidač koji će da pospeši tu problematiku, ali deifnitvno se sindrom nervoznih creva povezuje sa našom psihom, sa našim osećanjima. Usled posla ili svakidašnjice koja je stresna, može da se pojavi takav problem. Svakodnevna izloženost stresu, podobnost usled genetske predispozicije, pol, neki hormonski disbalansi, loša ishrana, loš bioritam, sve to može da doprinese da dođe do nervoznih creva”.

Simptomi koji se najčešće javljaju kod sindroma iritabilnog kolona su bol u stomaku, nadutost, smena dijareja i opstipacije, kašaste stolice, jaki zatvori, ali i smena svega toga.

“Prevashodno je preporuka da osoba koja oseti simptome nervoznih creva, poseti na prvom mestu gastroenterologa kako bi on dao smernice za dijagnostiku, što se tiče krvnih analiza i hormonskih, eventualno pregleda za kolonoskopiju, to daje lekar. Prva intervencija su promene u ishrani. Najviše problema prave testa, gazirani napici, pržena, pohovana hrana, brza hrana, neredovni obroci ili kada se popije puno kafa, popuši puno cigareta, kada imamo samo jedan obrok koji je preobilan, od neadekvatnih namirnica, kada se jede brzo, to su sve okidači. Postoje i namirnice koje su alergene pa mogu da izazovu ovakve probleme, to je recimo gluten koga ima u većini žitarica, šećer…”.

Izbacivanje glutena iz ishrane je maltene trend, a i ako on može da pravi problem nekim ljudima, nutricionistkinja kaže da ne znači da svako reaguje na gluten.

“Dosta ljudi reaguje na mleko, mlečne proizvode, nekome može biti problem kožica paradajza, limun, orašasti plodovi, tako da treba dobro uzeti nutritivnu anamnezu. Kada pacijent dođe kod nutricioniste, mi prvo ispitujemo koje namirnice mu smetaju. Predlog je da se neko vreme vodi dnevnik ishrane, kako bi se utvrdilo koja namirnica je dovela do problema, da se analizira kada se to dešava, u kojim situacijama”.

Nutricionistkinja Todorović kaže da je preporuka da se u ishranu uvedu probiotske kulture, kako u vidu suplemenata, tako i kroz namirnice, a na prvom mestu su kefir i obogaćeni jogurti. S druge strane, navodi da problem mogu da budu jaki začini i ljuta hrana, zaprške, pržene i pohovane namirnice, sosovi, testa…

“Neki začini mogu da budu od pomoći, poput origana, kurkume, majčine dušice, oni se preporučuju da budu svakodnevno zastupljeni kod sindroma nervoznih creva, pored probiotika. Čajevi koji se preporučuju je čaj od matičnjaka koji će delovati psihosomatski i malo opustiti čoveka, zatim blagi čaj od kamilice, nane, čaj od anisa”.

Nutricionistkinja ističe da su, prema statističkim podacima, žene podložnije sindromu nervoznih creva, a kao neke opšte preporuke koje bi mogle da smanje rizik od pojave ovog problema, savetuje da se hrana dobro žvaće i da se između večere i doručka napravi pauza od oko 12 sati, kako bi se sistem organa za varenje odmorio.

“Ne mora svaka gojazna osoba da ima sindrom nervoznih creva, međutim specifičnost gojaznih osoba je da jedu možda puno obroka ili jednom ogromnu količinu hrane, možda prebrzo žvaću, što ne važi samo sa njih, tako da su podobni da nastane ovaj problem”, poručuje. (novi.ba)