SIMPTOMI BOLESNIH VENA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Kad zbog tromboze treba hitno otići kod ljekara

Zdravlje

SIMPTOMI BOLESNIH VENA KOJE NE SMIJETE IGNORISATI: Kad zbog tromboze treba hitno otići kod ljekara

Ako osjetite ove simptome tromboze i bolesnih dubokih vena, morate na ljekarski pregled!

Tromboza dubokih vena može da bude smrtonosno oboljenje i zato je važno da je otkrijete na vrijeme.

Neophodno je da prepoznate simptome bolesti koja obično zahvata noge, ali se može javiti i u drugim djelovima tijela. Konkretno, krvni ugrušci mogu nastati i u venama ruku, abdomena pa i pubične regije. Znaci koje ne smete ignorisati su probadanje ili grčevi kao i oticanje, a karakteristično je da se javljaju u jednoj nozi, vrlo retko u obe.

Oko bolnog mjesta je koža, na dodir, topla i izmijenjene boje, obično, crvene. Otečene vene su tvrde pod prstima i bolne, osjetljive, a bol se širi kroz čitav list ili butinu zahvaćene noge. Ovi simptomi su znak ozbiljnog stanja zbog kojeg hitno treba da se javite ljekaru. Kretanje krvnog ugruška može dovesti do smrti.

Pacijenti mogu da osjete i veoma jak bol u grudima, manjak vazduha, kao i kašalj. Hitna terapija protiv tromboze može da zaustavi pogoršanje zdravlja i da smanji rizik od plućne embolije. Ne treba smetnuti s uma da mnoge faze tromboze prođu bez simptoma pa treba redovo kontrolisati krvnu sliku, prije svega nivo holesterola i triglicerida. (novi.ba)