OVAJ HORMONSKI POREMEĆAJ SE JAVLJA KOD SVE VEĆEG BROJA ŽENA: Ovo su simptomi, odmah provjerite

Zdravlje

OVAJ HORMONSKI POREMEĆAJ SE JAVLJA KOD SVE VEĆEG BROJA ŽENA: Ovo su simptomi, odmah provjerite

Sindrom policističnih jajnika je čest sindrom kod žena, a pojavljuje se kod 10% njih.

Ovaj problem može se pojaviti u različito životno doba žene, a uzroci mogu biti različiti. Kako navode istraživanja, posljednjih godina uočila se povezanost sindroma policističnih jajnika i povišene doze inzulina i hiperinulinemije kod nekih žena. Inzulin izlučuje gušterača, a zaslužan je za reguliranje glukoze u krvi. Kod žena kod kojih postoji inzulinska rezistencija, može doći do povećanih koncentracija glukoze u krvi što će navesti gušteraču na stvaranje hormona. Povećane razine iznulina utjecat će i na stimuliranje jajnika što će poticati stvaranje muškog hormona testosterona. Radi ovog hormona pojavljuju se i simptomi koji mogu ukazivati na policistične jajnike.

Glavno obilježje nastanka policističnih jajnika je hormonalna neravnoteža.

Iako ime sindroma to navodi, definiran je simptomima, a ne postojanjem cista jajnika, iako u tipičnim slučajevima jajnici sadrže brojne ciste. Simptomi obično počinju u doba puberteta, pa se s vremenom pogoršavaju.

Ovo su neki od glavnih simptoma koji mogu upućivati na nastanak sindroma:

blaga gojaznost i problem s gubljenjem težine

nepravilni menstrualni ciklusi

potpuni izostanak mestruacije ili amenoreja

pojačana dlakavost

akne

ciste na jajnicima

problemi s začećem

depresija

Kod žena koje pate od policističnih jajnika, oni mogu biti povećani i imati glatke, zadebljane čahure, te folikularne ciste promjera do 6 milimetara. Moguća je pojava i većih cista koje sadrže atretične stanice. Uz ovaj sindrom dolazi i povišena razina estrogena i testosterona. (novi.ba)