STALNO STE ŽEDNI! Postoji NEKOLIKO razloga ZAŠTO vam se pije VODA, a u ovom SLUČAJU potraži POMOĆ LJEKARA!

Zdravlje

STALNO STE ŽEDNI! Postoji NEKOLIKO razloga ZAŠTO vam se pije VODA, a u ovom SLUČAJU potraži POMOĆ LJEKARA!

Osjećaj žeđi ukazuje na to da ste možeda bili izloženi prejakom fizičkom naporu, jeli začinjenu hranu, a možda ste i dehidrirali. Ipak, ukoliko vam se i nakon nekoliko čaša i dalje pije voda ili su vam suha usta, možda je uzrok tome neki ozbiljniji problem i svakako je preporuka da se konsultujete sa ljekarom.

Dijabetes

Kada je nivo šećera u krvi previsok, organizam vrši pritisak na bubrege da proizvode više urina kako bi se riješili viška glukoze, a često mokrenje, drugi uobičajeni simptom dijabetesa, donosi žeđ. Ako osjećate ekstremnu žeđ i često mokrite, primjetite iznenadni gubitak težine, umor i razdražljivost, provjerite da li možda bolujete od dijabetesa.

Nizak pritisak

Hronični stres uzrokuje da adrenalinske žlezde manje luče, što može rezultirati niskim pritiskom. To može da izazove vrtoglavicu, depresiju, tjeskobu i ekstremnu žeđ. Osećaj žeđi je način na koji tijelo dodaje više tečnosti u krv u nastojanju da digne krvni pritisak. Jedno od rješenja problema u ovom slučaju jeste da probate da smanjite stres.

Anemija

Iznenadni gubitak krvi ili gubitak krvi koji traje usljed nekog unutrašnjeg krvarenja su najčešći uzroci anemije. Kod osobe koja ima anemiju tijelo se bori da proizvede dovoljno zdravih crvenih krvnih zrnaca, što može izazvati pojačanu žeđ, zajedno s brojnim drugim simptomima poput slabosti i umora, porenosi Novi (haber.ba)