U KUĆI SE POJAVILA BUĐ I VLAGA: Ubacite ovu biljku u problematičnu prostoriju i riješite problem

Zanimljivosti

U KUĆI SE POJAVILA BUĐ I VLAGA: Ubacite ovu biljku u problematičnu prostoriju i riješite problem

Buđ na zidovima i vlaga u kući veliki su problemi koji nas posebno muče u zimskim danima, kad se i sušenje veša često obavlja u sobama

Savjeti protiv buđi i vlage uvek su dobrodošli – evo kako sobne biljke mogu da pomognu!

Buđ na zidovima i vlaga u kući veliki su problemi koji nas posebno muče u zimskim danima, kad se i sušenje veša često obavlja u sobama.

To je i zdravstveni problem, pa zato treba primijeniti sva moguća rješenja, a naročito ona prirodna i jeftina, poput biljaka koje upijaju vlagu. Sobne biljke su dragocjene i zato što apsorbuju toksine, a pri svemu tome izgledaju lijepo i obogaćuju nam prostor.

Istraživanja pokazuju da u prostorijama sa biljkama može biti između 40 i 60 odsto spora buđi i raznih bakterija. Ali nisu sve jednako efikasne pa zato predlažemo sljedeće tri vrste.

Bršljan

Ne samo da bršljan uklanja buđ već upija i toksine kao što su formaldehid i benzen. On raste najbolje na jakom ali indirektnom svjetlu i voli vlagu. Vodite računa o činjenici da je njegovo lišće otrovno za kućne ljubimce.

Spatifilum

Ove cvjetnice daju posebnu elegantnu notu domu zahvaljujući prelijepim bijelim pupoljcima, dok lišće efikasno upija vlagu iz vazduha. Spatifilum će lijepo uspijevati čak i ako nema mnogo svetla, samo pazite jer je i njegovo lišće toksično za životinje.

Palme

Ako vas podsjećaju na tropske predele, to je samo razlog više da njima ukrasite svoj dom, naročito u zimskim mesecima. Odlične su za kontrolu vlage u vazduhu, a najbolje za to su patuljasta i damska palma. (novi.ba)