Iznenadne modrice na tijelu su znak za uzbunu i hitnu posjetu doktoru

Zdravlje

Iznenadne modrice na tijelu su znak za uzbunu i hitnu posjetu doktoru

Ako se modrice, bez ikakvog razloga, često pojavljuju na vašem tijelu, to je znak da nešto u vašem tijelu ne radi ispravno

Redovan pregled ili samopregled može vam pomoći u prepoznavanju i sprječavanju mnogih opasnih bolesti…

Donosimo vam zato signale na koje biste trebali da obratite pažnju kako biste ostali zdravi.

Ovo je 7 promjena u tijelu koje mogu biti znakovi zdravstvenih problema.

NAGLO STE SMRŠALI

Razlozi za iznenadne promjene u težini mogu biti različiti:

Poremećaji štitnjače mogu dovesti do toga da ona proizvodi previše ili nedovoljno hormona, što može rezultirati drastičnim promjenama težine.

Nedostatak sna takođe može biti još jedan razlog. Budući da vaše tijelo percipira nedovoljno sna kao stres, počinje da pohranjuje masnoće.

Fluktuacija tjelesne težine takođe, može biti uzrokovana hormonalnim disbalansom koji je posebno vidljiv prije početka ciklusa. U tom slučaju, preporučuje se da posjetite ginekologa, ali i da provjerite nivoe hormona.

MODRICE NA TIJELU BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako se modrice, bez ikakvog razloga, često pojavljuju na vašem tijelu, to je znak da nešto u vašem tijelu ne radi ispravno. Modrice se mogu pojaviti iz raznih razloga, poput nedostatka vitamina ili bolesti povezanih s krvlju.

Nedostatak vitamina C, na primjer, može dovesti do problema s metabolizmom koji mogu uzrokovati pojavu modrica.

Vaskulitis takođe može biti jedan od razloga. Riječ je o upali krvnih sudova, a uzrokuje promjene na zidovima krvnih sudova, uključujući zadebljanje, slabljenje, sužavanje i ožiljke.

Smanjenje broja trombocita (ćelije odgovorne za zgrušavanje krvi) i njihovo brzo raspadanje mogu dovesti do pojave masnice. Najbolje je da se posavjetujete s ljekarom.

JEZIK

Boja vašeg jezika može ukazati i na prisutnost različitih bolesti.

Beli sloj označava da postoje problemi s probavom. Ako je vaš jezik uvijek bijel i često imate bolove u trbuhu, trebalo biste što prije da vidite gastroenterologa.

Problemi s jetrom ili žuči mogu uzrokovati žuti jezik prekriven vrlo debelim slojem. U ustima se može pojaviti i gorak ukus. Kao i kod ostalih slučajeva, preporučujemo da posjetite ljekara ako primjetite ove simptome.

Sivo žućkasti sloj na jeziku pojavljuje se kod hroničnih bolesti crijeva ili kada je tijelo dehidrirano.

NOKTI

Nokti su po pravilu glatki, ravni i imaju istu boju. Ako primjetite da su vam nokti deformisani ili je došlo do promjene u boji, to može biti iz nekoliko razloga:

Ako se na noktu pojavljuju žute, smeđe ili crne mrlje i pruge, to je signal gljivične infekcije. Otiđite kod dermatologa – on će otkriti vrstu gljivica. te će vam naći odgovarajući tretman liječenja.

Imajte na umu da nedostatak vitamina D, B1, kalcijuma i gvožđa takođe može dovesti do promjena na noktima.

Bijele mrlje na noktima, lomljivost i mala udubljenja mogu biti znak reumatizma. Ne zaboravite da posjetite dermatologa kako biste otkrili razlog deformacije.

DESNI

Ako zdrave desni odjednom postanu crvene ili natečene, onda je to alarmantan signal.

Gingivitis je bolest kada se sluznica upali oko određenog zuba. To uzrokuje krvarenje desni i možete osjetiti bolne reakcije na hladnu i vruću hranu.

Parodontna bolest uzrokuje polagano propadanje desni. Korijeni zuba postaju nepokriveni i ostaju nezaštićeni dok se pukotine između zuba povećavaju,piše Aura

Ukoliko primjetite ove promjene odmah posjetite zubara. (haber.ba)