VIŠE NIKADA NEĆETE BACATI LISTOVE OD KARFIOLA: Kada čujete RAZLOG, ostaćete u neverici

Zanimljivosti

VIŠE NIKADA NEĆETE BACATI LISTOVE OD KARFIOLA: Kada čujete RAZLOG, ostaćete u neverici

Karfiol je jedno od najpopularnijih povrća. Zdrava i niskokalorična, često se nalazi u našoj kuhinji. Nema potrebe da nekoga ubeđujete u njegove prednosti. Međutim, nisu svi svesni da su i njegovi listovi jestivi. Često ih tretiramo kao nepotrebne i bacamo ih sa drugim otpadom, što je velika greška. Listovi karfiola mogu se koristiti na mnogo načina

Listovi karfiola pogodni su za jelo. Štaviše, oni su zdravi. Sadrže puno vlakana , koja osiguravaju pravilno funkcionisanje creva i štite od zatvora. Takođe obezbeđuju vredne vitamine i mikroelemente . Posebno kalcijum i gvožđe. Kao i celo povrće, njegovi listovi su niskokalorični i odlični su za mršavljenje. Odlična su užina i za ljude koji vole grickati, ali ne žele da se udebljaju. To je zdrava i sigurna užina za razliku od čipsa ili slatkiša.

Pitate se u kom obliku jesti lišće karfiola? Imamo neke ideje. Mogu se koristiti u supama i dodavati uz drugo povrće. Ili operite, isecite kockice i zamrznite. Koristite solo ili napravite sopstvenu kompoziciju povrća za supe i soseve. Samo zapamtite da zamrznete dobro drenirano lišće. U suprotnom ćete imati veliki komad leda kada ga izvučete.

Listovi karfiola su takođe pogodni kao podloga za supu. Recept je jednostavan. Samo dodajte svoje omiljene začine i povrće, kuvajte i mešajte. Potpuno novi ukus na vrlo jednostavan način. I ništa se ne baca.

Odličnog su ukusa kada se prže na maslacu. Samo ih skuvajte, osušite, iseckajte i stavite u šerpu. Ovaj dodatak je dobar način da raznovrsite obroke. Ako volite zalogaje od povrća, obavezno probajte hrskavo lišće karfiola. Imaju ukus kao čips, ali su mnogo zdraviji . Samo ih poprskajte uljem i dodajte svoje omiljene začine, a zatim pecite na temperaturi od oko 200 stepeni 10 minuta.

Zanimljiva ideja je i da se listovi karfiola mariniraju u soja sosu, a zatim ih dinstaju ili peku na žaru.

Listovi karfiola se takođe mogu koristiti umesto kupusa za zavijanje sarmica. Na ovaj način ovo tradicionalno jelo dobiće malo drugačiji ukus. Vredno je probati sarmice u listovima karfiola.

Možete ih staviti i na sendvič umesto ili pored salate.

U stvari, postoji mnogo načina za korišćenje listova karfiola u vašoj kuhinji. Sve zavisi od vaše mašte i kulinarskih preferencija. Mogu se jesti sirovi i kuvani. Hrskavi su i blagog ukusa, pa će sigurno pronaći svoje obožavaoce. (espreso.co.rs)