JEDETE LI MED AKO SE POJAVI BIJELI SLOJ NA VRHU TEGLE: Evo da li to smijete raditi, stiglo pravo objašnjenje

Zanimljivosti

JEDETE LI MED AKO SE POJAVI BIJELI SLOJ NA VRHU TEGLE: Evo da li to smijete raditi, stiglo pravo objašnjenje

Prilikom otvaranja tegle sa medom, ponekad možemo primijetiti bijeli premaz na njenoj površini. Njegovo prisustvo može biti uznemirujuće. Da li treba izbjegavati ovakav med?

Počnimo razbijanjem nekoliko mitova. Delaminacija meda nije negativan znak njegovog kvaliteta, niti je znak da se proizvod kvari. Takođe nije tačno da je bijeli premaz na medu rezultat dodavanja skroba, šećera ili drugih aditiva u njega.

Ovaj bijeli sloj nije štetan. Štaviše, njegov izgled je potpuno prirodan proces i nema potrebe da se plašite da jedete takav med. Bacanje takve tegle je greška, a prisustvo bijelog premaza ili čak pene nije nedostatak proizvoda.

Bijeli premaz na površini meda je jednostavno glukoza koja se prirodno nalazi u njemu, a koja se vremenom kristališe. S druge strane, “pjena” nastaje uslijed izlaska vazdušnih mehurića , koji su tokom procesa proizvodnje zatvoreni u med.

Takav sediment takođe može biti pokazatelj prisustva kvasca, ali to takođe nije razlog za zabrinutost. Naprotiv.

Kod visokoglukoznog meda može se vidjeti da se na površini meda i duž bokova posude u kojoj se nalazi pojavljuju bijeli cvjetovi, koji se vremenom povećavaju. Ovo je dokaz da se kvasci hrane, jedu fruktozu i ostavljaju neku vrstu pene glukoze. Ovo je ujedno i dokaz da je med živ, da nije prošao nepotrebnu termičku obradu i da je i dalje biološki aktivan – obavještava sajt Skarbiroztocza.com.

Mora se imati na umu da je kristalizacija meda prirodan proces. Može biti uznemirujuće ako proizvod zadrži tečnu konzistenciju dugo vremena. To može biti posljedica miješanja dodatnih supstanci ili njegovog pregrevanja.

U stvari, pri izboru meda ne treba se voditi njegovim savršenim izgledom. To je onaj nepravilne strukture, sa ekstruzijama ili penom na površini, potpuno prirodan proizvod visokog kvaliteta i vrijednih svojstava.

Kada kupujete med, čitajte etikete. Proizvod dobrog kvaliteta ne bi trebalo da sadrži dodatne sastojke kao što su glukoza ili kukuruzni sirup. Stručnjaci preporučuju da izvršite jednostavan test da biste videli da li imate posla sa pravim medom, a ne falsifikovanim. Nakon što ga probate, trebalo bi da osjetite lagano grebanje grla. (novi.ba)