Nataša je videla ČUDAN SJAJ u očima svoje ćerke, usledila je strašna životna drama (FOTO)

Svijet

Nataša je videla ČUDAN SJAJ u očima svoje ćerke, usledila je strašna životna drama (FOTO)

Očajna majka apeluje na sve roditelje da obrate pažnju na rane znake opake bolesti

Britanka Nataša Mid i njen partner Ben Sala odveli su svoju ćerku Elu kod lekara nakon što su primetili čudnu belu tačku u njenom oku koja se prisijavala na fotografijama. Ispostavilo se da je u pitanju opasan karcinom.

Par je takođe primetio da nešto nije u redu sa Elom kada je imala oko šest meseci jer se mučila da jede uprkos tome što je normalno napredovala u odnosu na drugu decu.

U junu su odlučili da odvedu devojčicu kod lekara, a njoj je brzo otkriven retinoblastom – redak oblik raka koji se ispoljava u detinjstvu.

Oko 40 odsto slučajeva ove teške bolesti se dijagnostikuje u prvoj godini života. Ovaj karcinom nažalost ima doživotne posledice.

Elino stanje je još ređe jer, nažalost, ima tumore iza oba oka, što se dešava samo u trećini slučajeva.

„Ela je potpuno slepa na jedno oko, a ima ozbiljan gubitak vida na drugom. Upravo je završila šest ciklusa hemoterapije. Baš joj je pozlilo i bila joj je potrebna transfuzija krvi. Takođe je patila od respiratornih problema”, Nataša je rekla za portal Hull Live.

Retinoblastom se javlja kada nervne ćelije na mrežnjači razviju genetske mutacije.

Ove mutacije uzrokuju da ćelije nastave da rastu i množe se kada bi, da su zdrave, umrle. Ova nagomilana masa ćelija formira tumor.

Prilikom postavljanja dijagnoze obe Elline mrežnjače su se potpuno odvojile, oslepevši je na levom oku, dok je na desno mogla samo delimično da vidi

Nataša kaže da rana dijagnoza može biti ključna.

“Postoji fraza ‘prepoznaj sjaj’ kojom se naglašava da bela mrlja na očima dece na fotografijama može biti znak raka. Kamere telefona zapravo ne koriste bliceve, ali je i dalje važno znati”, rekla je ona.

Kada je uspostavljena dijagnoza par je pregledao Eline druge fotografije kada je imala šest meseci i sjaj u očima je bio očigledan

„Tako je užasan osećaj znati da su ove fotografije postojale, ali mi nismo znali da se ona tako dugo bori sa ovom užasnom bolešću”, jada se Nataša i savetuje roditeljima da odmah potraže pomoć čim primete čudan sjaj.

Ela sada ima 18 meseci i završila svoj prvi ciklus hemoterapije, ali biće joj potrebno dalje lečenje u vidu tretmana laserom i krioterapije koja razblažuje tumorske ćelije.

Tumori se nažalost ne mogu ukloniti jer su preblizu mrežnjači.

Devojčica je imala nekoliko skeniranja magnetnom rezonancom kako bi se uverila da retinoblastom nije zahvatio optičke nerve ili se proširio iz očiju na druge delove tela.

„Elini tumori su se značajno smanjili zahvaljujući hemoterapiji, ali se ona, nažalost, još uvek nije otarasila raka. Čak i ako tretman deluje, postoji šansa da se vrati oko sedme godine. To takođe znači da je podložna drugim vrstama raka”, objašnjava majka.

Nataša kaže da je sada prioritet spasiti Ellin život, a zatim joj sačuvati oči i vid, ako je moguće. (objektiv.rs)