Devojčica NIKAD u životu nije JELA: Lekari im ubili sve nade, a samo jedna stvar može da joj olakša život

Svijet

Devojčica NIKAD u životu nije JELA: Lekari im ubili sve nade, a samo jedna stvar može da joj olakša život

Pati od retkog poremećaja, a povrati i do pet puta dnevno kad proba hranu

Porodica hrabre petogodišnje Bele Kol prikuplja neophodnih 65.000 evra kako bi joj omogućili jednomesečni program kod stručnjaka u Americi koji bi devojčicu naučio kako da jede.

Ona se hrani preko sonde, a nada se da će joj pionirski tretman u SAD omogućiti da pojede svoj prvi borok u životu, prenosi Dejli star.

Mesečni prgoram bi konačno naučio Belu na koji način da jede pošto pati od retkog poremećaja, a nakon što stavi hranu u usta, povratila bi i do pet puta nakon toga.

Takođe jerođena sa poteškoćama u učenju i zaostatkom u razvoju.

Njena mama Filipa Kol primetila je nešto sumnjivo još kad je kao beba počela da doji, a potom joj se gadilo mleko i iz flašice.

Svi su joj govorili da je to normalno, ali ona je znala da nešto nije u redu i, na žalost, bila je u pravu.

Filipa i njen partner Metju odveli su Belu u bolnicu, gde je utvrđeno da devojčica boluje od teškog oblika refluksa kiseline. Prve godine života morala je da se hrani preko sonde u nosu, a od tada sondu dobija u stomak i tako ide direktno u creva.

– Bela je neverovatna devojčica na koju smo pnosni. Mislili smo da neće moći da izdrži sve ovo, ali ona je hrabro izdržala. lekari su, štaviše, rekli da možda nikad neće hodati ili govoriti, ali ona radi i jedno i drugo. Sada je u redvnoj školi i ima mnogo drugara – navodi Filipa.

Bela će, ukoliko novac bude prikupljen, mesec dana provesti u Centru za autizam markus u Atlanti, gde će raditi sa fizioterapeutima, dijetetičarima i stručnjacima za kognitivne funkcije.

– Želimo da doživi sve ono što u čemu ostala deca uživaju, a što naša ćerka nije probala, poput ukusa čokolade, torte… Srce bi nam bilo puno kada bismo je videli da može normalno da jede – zaključila je majka Filipa. (objektiv.rs)