Dobila bakšiš od skoro 4.000 EVRA: Gazda joj oduzeo pare i dao OTKAZ, a potez gosta oduševljava

Zanimljivosti

Dobila bakšiš od skoro 4.000 EVRA: Gazda joj oduzeo pare i dao OTKAZ, a potez gosta oduševljava

Priča konobarice Rajan Brant iz Arkanzasa (SAD), koja je za jedan dan dobila čak 4.400 dolara (nešto manje od 3.900 evra) bakšiša od gostiju koji su orgnizovali galantnu zabavu, ostavila je ceo svet bez teksta.

Naime, njena radost trajala je kratko pošto je neverovatnu napojnicu koju je dobila od vlasnika loklane agencije za prodaju nekretnina Granta Vajsa, morala da prosledi u ruke menadžera restorana, a da zadrži samo 20 odsto za sebe, prenosi Dejli mejl.

Vajs je sa svojim gostima zaposlenoj konobarici dao ukupno 4.400 dolara bakšiša i rekao joj da ga podeli sa koleginicom koja je tada sa njom bila u smeni, ne sluteći da će joj menadžer objekta napraviti problem.

On je naveo i da je prethodno proverio kakva je politika objekta po pitanju bakšiša, a tom prilikom dobio je potvrdu da novac kojim časti konobare, ostaju njima.

Brantova, koja studira španski jezik na Univerzitetu Arkanzas, kazala je da je tim novcem koji je dobila, planirala da plati studenske troškova, ali je na kraju smene dobila “hladan tuš”.

– Rečeno mi je da predam sav novac šefu smene i zadržim 20 posto – kazala je Brant za TV FOX, koja je odbila da to učini jer tako nešto do sada nikad nije radila, kolika god da je suma u pitanju.

Nekoliko dana nakon toga, konobarica je otpuštena zbog “nediscipline i nepoštovanja pravila restorana”, a ta informacija dospela je i do Granta Vajsa, koji je osudio ovakav čin restorana i odmah je preko fondacije GoFundMe organizovao kampanju prikupljanja novca za konobaricu dok ne nađe drugi posao.

– Jako sam tužan što čujem da je devojka kojoj smo dali bakšiš pre neko veče dobila otkaz. Ne razumem zaista zašto bi se to desilo tako slatkoj i dobrodušnoj ženi. Ipak, želim da joj pokažem da postoje i dobri ljudi koji čine dobro drugima kad god mogu. Nadam se da možemo pomoći ovoj devojci i da ne dozvolimo da je ovako nešto obori – napisao je Vajs na Fejsbuku.

Vajs je inače osnovao “Klub 100 dolara” tokom pandemije jer je, kako je rekao lokalnim medijima, znao mnogo konobara koji su jedva sastavljali kraj sa krajem zbog epidemiološke situacije i na ovaj način je želeo da im pomogne. (objektiv.rs)