Žalila se na OTEŽANO KRETANJE, pa otišla u bolnicu: Lekari se frapirali kad su videli šta joj je u telu

Zanimljivosti

Žalila se na OTEŽANO KRETANJE, pa otišla u bolnicu: Lekari se frapirali kad su videli šta joj je u telu

Monstrum od 40 kilograma biće uklonjen posle nekoliko zahvata

Operacijom koja je izvedena na 31-godišnjoj Karini Andresi Rodini iz brazilske Kuritibe, uspešno je otklonjeno oko 30 od 40 kilograma velikog tumora, koji je žena razvila u predelu od leđa do kolena.

Karina ima retku genetsku bolest koja se zove neurofibromatoza i njeno fizičko stanje je već bilo toliko narušeno da je jedva hodala.

Prema rečima hirurga Alfreda Bendžamina Duartea, koji prati slučaj, ovo je prvi slučaj u Brazilu da je tako veliki tumor uspeo da se ukloni.

– Videli smo da je ostalo 15 odsto tumora. Dakle, verovatno ćemo sledeće godine uraditi još jednu resekciju, ali mnogo manju od ove – kaže Duarte, prenosi brazilski Metropoles.

Zahvat je izveo hirurg Mekej Mekinon, američki specijalista za operacije uklanjanja velikih tumora. On objašnjava da je glavna poteškoća, u ovakvim slučajevima, razumeti poreklo tumora.

– U ovom slučaju poreklo je kičmena moždina i iz nje dolazi nerv, što ovom stranom telu donosi potencijal za rast – ​​naveo je lekar.

Obično se ova vrsta operacije ne preporučuje u slučajevima neurofibromatoze, jer postoji velika šansa za smrt od krvarenja, zbog velikih sudova tumora.

U Karininom slučaju, gubitak krvi je nadoknađen tokom operacije.

– Hirurg Mekinon iz SAD-a, doneo nam je ovo iskustvo, da stabilizujete pacijenta tokom operacije, dopunjavate krv kad god izgubi. U ovoj operaciji, takođe smo zamenili faktore koagulacije tokom operacije, što je učinilo da se ona probudi bez problema i komplikacija – objašnjava Alfredo Duarte.

Brazilski lekar kaže da je žena na kraju operacije već bila budna i pričala. Sve u svemu, bilo je potrebno oko 11 sati operacije za uklanjanje tumora. Kako je saopštila pres-služba bolnice Marselinjo Čampagnat, Karina Rodini se oporavlja na intenzivnoj intenzivnoj nezi i od četvrtka počinje da radi vežbe hodanja.

Mekej Mekinon, lekar, objašnjava da u slučajevima neurofibromatoze postoji mogućnost da tumor postane maligni, pa je stoga važno da se operacija uradi.

Karina Andresa Rodini sanjala je da se podvrgne operaciji jer je tumor duboko uticao na njen kvalitet života, ometajući njeno kretanje i sprečavajući je da izađe iz kuće.

Putem virtuelnog kompleta, mlada žena je dobila finansijsku podršku da pokrije deo operacije. Međutim, ona ističe da će joj i dalje biti potrebni doprinosi za plaćanje svih procedura, koji mogu dostići 200 hiljada dolara. (objektiv.rs)