Anđela preživela horor: Svakog jutra razmišljala koju će KOST da joj slomi, sada ima važnu poruku za sve

Svijet

Anđela preživela horor: Svakog jutra razmišljala koju će KOST da joj slomi, sada ima važnu poruku za sve

Nasilje je trajalo 17 godina

Majka troje dece Anđela Rajt (53) iz britanskog Oldama konačno je progovorila o godinama zlostavljanja kroz koje je prošla od strane svog partnera Stivena Blejdsa, a iskreno se nada da će njena priča podstaći i druge žrtve koje prolaze kroz isto, da progovore.

Tokom 17-godišnje veze sa Stivenom Blejdsom je bila žrtva brutalnog iživljavanja i premlaćivanja, a njen partner je 3. decembra osuđen na 25 godina zatvora nakon što je proglašen krivim za višegodišnje nanošenje teških telesnih povreda i pretnje ubistvom.

Nakon izricanja presude, Anđela se odrekla prava na anonimnost, pa je odlučila da pod punim imenom progovori o svoj nesrećnom slučaju.

– Nije prolazio nijedan dan da nisam imala modrice ili poneku slomljenu kost. Pokušavala sam više puta da ga ostavim. Živela sam isključivo u režimu razmišljanja šta će me čekati danas, šta će mi danas slomiti. Mislila sam da će me jednom ubiti, a imao je mnogo prilika za to – navela je ona za Manchester evening news.

Anđela je svog partnera upoznala kada je imala samo 14 godina, a jedino joj je bilo lepo prvih šest meseci veze.

– Najpre me je ošamario kad mu je otac preminuo, a onda je krenulo i sve ostalo. Svaki put kad bi me udario, izvinio bi se i rekao bi da je zbog toga jer je potresen smrću roditelja. Stalno sam mu opraštala – ispovedila se nesrećna žena.

Tokom višegodišnjeg zlostavljanja ćutala je i trpela jer joj je pretio da će ubiti i nju, ali i celu njenu porodicu ukoliko ga ostavi.

Jednom je pokušala svojima da naznači kroz šta prolazi, ali kada bi ponovo došla kući, bilo bi još gore.

Tek nakon 17 godina patnje, Anđela je uspela da zauvek napusti Blejdsa, pronašavši novu kuću za sebe i svoje troje dece.

Ona se nada da će presuda nasilniku kao i njena priča, inspirisati druge da ne ćute o nasilju, već da uvek ima pravde, samo treba na vreme reagovati.

– Nemojte da ćutite. Smognite snage da podignete telefon ili pošaljete mejl… Razgovarajte s nekim, neko će vas sigurno podržati. Ja sam sve vreme ćutala, a trebalo je jednostavno od starta da prijavim nadležnima i sve bi bilo drugačije – zaključila je Anđela. (objektiv.rs)