NI SUČAJNO IH NEMOJTE JESTI PRIJE SPAVANJA: Ove namirnice su najgore za SAN, oka nećete sklopiti

Zdravlje

NI SUČAJNO IH NEMOJTE JESTI PRIJE SPAVANJA: Ove namirnice su najgore za SAN, oka nećete sklopiti

Ako se noću vrtite u krevetu i ne možete zaspati, iako ste itekako umorni od napornog radnog dana, paničarite jer se već za nekoliko sati morate ustati i ponovno otići na posao, a san jednostavno neće na oči…najvjerojatnije vas ‘zeza’ nešto što ste pojeli prije spavanja. Kako biste izbjegli nesanicu i ovakve situacije, obavezno prije spavanja izbjegavajte ovih osam namirnica.

1. Čokolada

Čokolada, posebno ona tamna, sadrži kofein. Riječ je o stimulansu koji razbuđuje, smanjuje umor i ubrzava rad metabolizma, poput jutarnje kave. Što je čokolada tamnija, u njoj je više kakaa koji sadrži kofein. Tako primjerice mliječna čokolada od 100 grama u prosjeku sadrži 40 mg kofeina.
Izuzev kofeina, čokolada sadrži još jedan stimulans – teobromin. Taj stimulans, koji je sličan kofeinu, poboljšava raspoloženje, pokreće bubrežnu cirkulaciju, stimulira živčani sustav te ubrzava rad srca.
Jedina čokolada koja vam nikako neće poremetiti san je bijela čokolada. Uopće ne sadrži stimulanse poput teobromina, a kofeina, ima jako malo ili nimalo.
No ni s njom se ne smije pretjerivati jer glavni sastojak bijele čokolade je šećer i to oko 50 posto. Ruku na srce bijela čokolada zapravo i nije čokolada i bolje ju je izbjegavati općenito.

2. Začinjena hrana

Obično se tijekom spavanja probava uspori, ali ako prije odlaska u krevet pojedete nešto začinjeno, dat ćete želucu posla za cijelu noć. Začinjenu hranu tijelo teže probavlja te ćete teže zaspati i buditi se tijekom noći jer će organizam biti aktivan umjesto da odmara. Neke studije čak tvrde da začinjena hrana izaziva noćne more, stoga ju je najbolje izbjegavati dva do tri sata prije odlaska u krevet.

3. Kafa

Zrna kafe sadrže kofein koji stimulira središnji živčani sustav. U mozgu blokira stvaranje kemikalija koje potiču spavanje i povećava proizvodnju adrenalina. Počinje djelovati već nakon 15 minuta, a učinak može potrajati satima. Tijelu je potrebno čak šest sati da probavi i izbaci pola kofeina koji ste unijeli u dva decilitra kave.
Ako imate problema sa spavanjem, ne biste trebali kavu piti 12 sati prije odlaska na spavanje. I bezkofeinska kafa sadrži kofein, u malim količinama, ali ga svejedno sadrži. Nju se savjetuje izbjegavati šest sati prije odlaska u krevet.

4. Alkohol

Pivo ili dva navečer svakako će pomoći da brže zaspete i postignete dublji san, barem neko vrijeme. Međutim, alkohol ometa REM fazu spavanja, jedinu fazu u ciklusu spavanja tijekom koje se tijelo uistinu odmara što rezultira umorom, razdražljivošću, poteškoćama u koncetraciji… Savjetuje se izbjegavati alkohol 4 do 6 sati prije spavanja.

5. Crveno meso

Bogato je proteinima, a tijelu je teže probaviti proteine nego druge hranjive tvari, pa će morati raditi noću te će se poremetiti i REM faza sna kada bi se tijelo trebalo odmarati. Hrana bogata proteinima sadrži i tirozin, aminokiselinu koja potiče rad mozga i drži nas budnima.
Crveno meso je ujedno bogato i mastima, a ni njih nije preporučljivo jesti prije spavanja.

6. Žitarice i slatkiši

Žitarice s mlijekom obično se preporučaju za večeru jer je riječ o ugljikohidratima koje su lako probavljive. No većina žitarica na policama trgovina ima velike količine šećera koja poništava pozitivan učinak žitarica. Riječ je obično o jednostavnim šećerima koje tijelo lakše apsorbira i troši što znači da će vam nakon zdjelice žitarica ‘skočiti’ šećer u krvi i duže vas održati budnima.
Kad se razina šećera u krvi spusti, počet će vam se spavati. No tijelo nastavlja raditi i otpuštati hormone stresa poput kortizola, koji ometa REM fazu sna. Zbog svega toga probudit ćete se umorni.
Isto je i sa svim slatkišima, pa se savjetuje i njih izbjegavati nekoliko sati prije spavanja. Kod kupovine žitarica birajte one cijelog zrna i i bez dodanih šećera.

7. Voće i povrće

Neosporivo je zdravo, ali neke vrste treba izbjegavati ako se mislite naspavati. Cvjetača i brokula, na primjer, bogate su vlaknima zbog čega ih je teško probaviti, pa tijelo dugo u noć radi na tome. Isto je sa lisnatim povrćem, celerom, kupusom, graškom, tikvicama i bijelim gljivama. Od voća su problematični naranče i maline.
Za razliku od njih banane potiču spavanje jer sadrže triptofan, aminokiselinu koja sudjeluje u proizvodnji serotonina, hormona koji uzrokuje pospanost. Višnje sadrže melatonin koji ima isti učinak kao seratonin. Zelena salata bogata je lakukarijem koji ima umirujuća svojstva te pomaže mozgu da se opusti.

8. Voda

Objašnjenje zašto voda prije spavanja nije dobra za san je jednostavno – uvijek rezultira odlaskom na zahod usred noći. Isprekidan san tijekom noći znači umor tijekom dana, a ako se slučajno odlučite odspavati poslije posla, poremetiti ćete si bioritam i ući u začarani krug besanih noći i napornih dana. Gazirana pića obično sadrže i kofein te šećer što će dodatno narušiti kvalitetu spavanja. Najbolje je da tekućinu ne pijete barem dva sata prije spavanja. (novi.ba)