GOTOVO SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Treba li zagrijati motor automobila prije nego što krenete u vožnju?

Zanimljivosti

GOTOVO SVI PRAVIMO ISTU GREŠKU: Treba li zagrijati motor automobila prije nego što krenete u vožnju?

Ovu tvrdnju opravdavaju visokim standardima proizvodnje po kojima se motori proizvode, te izborom materijala.

Mnogi proizvođači automobila tvrde da motor s unutrašnjim sagorevanjem više ne treba zagrijavati na radnu temperaturu. Ovu tvrdnju opravdavaju visokim standardima proizvodnje po kojima se motori proizvode, te izborom materijala. Ali ako želite dugo uživati u svom vozilu, ne biste ih trebali slušati, navodi njemački magazin Autobild.

Svaki motor treba zagrejati, kažu, da bi habanje bilo što manje. Hladno motorno ulje je obično mnogo gušće i viskoznije od motornog ulja koje je na radnoj temperaturi. Pri hladnom (po)kretanju potrebno je više vremena za pumpanje ulja do ležajeva i mesta za podmazivanje motora i turbopunjača.

Ako ubrzate odmah nakon pokretanja, reskirate nedovoljno podmazivanje važnih dijelova, a potom i veće trošenje te u najgorem slučaju čak i oštećenje motora. Naravno, to se odnosi i na hladni start ljeti, ali još više na zimskim temperaturama.

Šta učiniti?
Prvo pokrenite motor, a zatim zategnite sigurnosni pojas. Ko god se pridržava ovog malog pravila, čini mnogo dobra za motor. Međutim, čak i ako je ulje doseglo sve važne tačke podmazivanja u motoru ili u turbopunjaču, motor se ne smije odmah tjerati u visoke okretaje. Motor s unutrašnjim sagorevanjem sastoji se od više od 1.000 dijelova koji su izrađeni od raznih materijala.

To znači da se komponente šire različitim brzinama kako se zagrijavaju. Na primjer, klipovi se vrlo brzo zagrijavaju izgaranjem koje se odvija u cilindru, zbog čega se brže šire. Dijelovi cilindara, koje su dio bloka motora, trebaju više vremena za to. Zazor, odnosno razmak između klipova i dijelovi cilindara, postaje premali, a to znači dodatno trošenje.

Glava cilindra je takođe često izrađena od drugačijeg materijala od bloka motora. Ako se komponente ne šire ravnomjerno, može doći do curenja u blizini glave cilindra. Pukotine od naprezanja takođe se mogu pojaviti u glavi motora.

Dok motor ne dosegne radnu temperaturu, broj okretaja u minuti trebao bi ostati u donjoj trećini raspona okretaja. Preporučuje se da se ne daje pun gas. Zagrevanje, pak, nije dobro ako auto stoji u mjestu. Tada se sve komponente ne mogu zagrijjati brzo i efikasno koliko bi trebalo.
Dakle, krenite, ali ne forsirajte motor dok se ne zagrije! (novi.ba)