ZATROVAN KROMPIR PREPOZNAĆETE PO 1 ZNAKU: Obratite pažnju, evo šta ga odaje

Zanimljivosti

ZATROVAN KROMPIR PREPOZNAĆETE PO 1 ZNAKU: Obratite pažnju, evo šta ga odaje

Kako čuvati očišćen krompir a da ne izgubi sve zdrave sastojke i ne potamni!

Ako ste ogulili više krompira nego što je potrebno, najvjerovatnije ćete višak baciti jer se ova namirnica veoma brzo osuši i potamni. Istina, krompir kome je uklonjena kora brzo gubi na kvalitetu. U roku od nekoliko sati nakon čišćenja, ovo povrće biva prekriveno tamnim mrljama.

Saznajte i kako da pravilno čuvate hranu u zamrzivaču.

Zašto se to dešava? Krompir sadrži enzime koji kada stupe u kontakt sa kiseonikom, dolazi do oksidacije i ono potamni.

U slučaju da je prilikom uzgoja krompira korištena veća količina azotnog đubriva, on će promijeniti boju za čas posla, što samo potvrđuje da je u njemu veća količina nitrata.

3 načina da produžite “život” oguljenom krompiru

Ako ste ga već ogulili, nemojte da ga siječete, uradite to neporedno pred pripremu jela. Cijeli komadi se mnogo bolje čuvaju, u suprotnom, povrće će brzo izgubiti i ukus i zdrave sastojke.

Oguljeni krompir dobro isperite i stavite u posudu sa hladnom vodom (voda treba da potpuno pokrije povrće). U ovom slučaju, oksidacija će se usporiti. Važno je da znate i da se krompir ovako može čuvati najduže tri do četiri sata, jer se u vodi “rastvaraju” hranljive materije – vitamini B1, C1, PP i B2, ugljeni hidrati i organske kiseline, minerali (kalijum, gvožđe, natrijum, magnezijum i kalcijum)…

Krompir možete da “poparite” ključalom vodom. Ovakvom termičkom obradom će se razložiti enzimi u gornjim slojevima povrća. Blanširani krompir se čuva mnogo duže, ali dobija neobičan specifičan ukus.

Možete to učiniti na jednostavniji način: nekoliko oljuštenih krompira čvrsto zavežite u plastičnu kesu i stavite u zamrzivač. Ne odmrzavajte povrće prije kuhanja, već ga odmah stavite u ključalu vodu. Ako se krompir prži ili koristi za pripremu supe, u redu je da se prethodno isječe i zamrzne. (novi.ba)