Starac čudom preživeo: Srušio se ispred svoje kuće, SPAS SA NEBA stigao je tri minuta kasnije (VIDEO)

Zanimljivosti

Starac čudom preživeo: Srušio se ispred svoje kuće, SPAS SA NEBA stigao je tri minuta kasnije (VIDEO)

Čudo tehnologije i srećna okolnost spasili su život Šveđaninu

Autonomni dron pomogao je da se spasi život 71-godišnjeg Šveđanina koji je doživeo srčani udar, prenosi BBC.

Mala letelica je isporučila defibrilator lekaru koji je ukazivao prvu pomoć čoveku. Starijem muškarcu je pozlilo dok je čistio sneg ispred svoje kuće u mestu Trolhatan, što je automatski aktiviralo alarm.

On nije hteo da bude imenovan, ali je za britanski javni servis rekao da je fantastično što je pomoć stigla tako brzo.

Iz kompanije “Everdrone”, koja je proizvela dron, kažu da je zbog brze reakcije defibrilacija mogla da počne i pre dolaska hitne pomoći.

Dodaju da je prošlo nešto više od tri minuta od aktiviranja alarma do isporuke tzv. automatizovanog eksternog defibrilatora (AED).

Pacijent je za BBC rekao da se ne seća šta se tačno dogodilo tog dana početkom decembra.

On je ispričao da je čistio je gust sneg sa prilaza kući, a onda mu je odjednom pao mreak na oči.

Dr Mustafa Ali, koji je slučajno prolazio u tom trenutku, pritrčao mu je u pomoć i spasao život

– Išao sam na posao u lokalnu bolnicu kada sam pogledao kroz prozor automobila i video čoveka koji se srušio na prilazu. Nije imao puls, pa sam počeo da radim reanimaciju dok sam zamolio drugog prolaznika da pozove 112 (švedski broj za hitne slučajeve). Samo nekoliko minuta kasnije, video sam da mi nešto leti iznad glave. Bio je to dron sa defibrilatorom – ispričao je lekar.

Izvršni direktor “Everdrone-a” Mats Salstrom veruje da je tehnologija odigrala važnu ulogu u naporima da se spase život pacijenta.

To je zasluga lekara koji radi reanimaciju, rane defibrilacije, kao i tretmana u kolima hitne pomoći na putu do bolnice – rekao je on za BBC.

Ova bespilotna letelica je rezultat partnerstvo između Instituta Karolinska, najvećeg švedskog medicinskog univerziteta, nacionalnog operatera za hitne slučajeve “SOS Alarm”, lokalne samouprave u oblasti Vestra Jetaland i firme “Everdrone”.

Tokom četvoromesečne studije, istraživači iz Instituta otkrili su da su bespilotne letelice poslate u 12 od 14 slučajeva za koje se sumnjalo da su srčani udari. Uspešno su isporučile defibrilatore u svim slučajevima osim jednog, a sedam puta su bile brže od Hitne pomoći. (objektiv.rs)