Patila od migrene 20 godina, pa osetila nove SIMPTOME: Nakon posete lekaru život joj se pretvorio u HOROR

Zdravlje

Patila od migrene 20 godina, pa osetila nove SIMPTOME: Nakon posete lekaru život joj se pretvorio u HOROR

Hirurg nije video ništa slično

Lisa Dumbiotis (38) patila je od migrene od svoje 15. godine, a prošle godine, nakon dve decenije nesnosnih glavobolja, počela da gubi osećaj u rukama, stalno su joj pred očima bila nekakva svetla koja trepere i imala je vrtoglavicu.

U početku je pretpostavila da su ovi simptomi samo poslednji na dugačkoj listi problema povezanih sa migrenom, ali njen uobičajeni lek nije pomogao ni malo.

Lisin tata joj je preporučio da uradi pregled oka, a kada je to uradila, spomenula je svoje neobične simptome i odmah je prebačena u bolnicu kraljice Elizabete u Glazgovu.

CT i MRI skeneri su otkrili da je 38-godišnjakinja imala ogroman tumor na mozgu, najveći koji je operacioni hirurg video na širini od četiri inča.

Tumor je gurao Lizin mozak ka prednjem delu njene glave, izazivajući pritisak i vrtoglavicu, ali na sreću nije bio maligni.

Morala je da se podvrgne operaciji koja je trajala skoro 11 sati da bi se uklonilo ovo ogromno strano telo.

– Moj optičar je spomenuo nešto o intrakranijalnoj hipertenziji gde sam imala otok na zadnjem delu očnih jabučica i to je vršilo pritisak na njih – rekla je Lisa.

Način na koji je rastao, zapravo je pomerao njen mozak napred. Operacija je izvršena u roku od tri dana.

– Bilo je zabrinjavajuće da čekam da vidim da li je tumor kancerogen ili ne jer je moj deda preminuo od raka mozga. Moj hirurg je moj potpuni heroj i učinio mi je da se osećam opušteno kroz sve to, došao je u posetu pre nego što sam otišla u bolnicu i zaista me smirio. Rekao je da je to najveći tumor koji je ikada video, a osećam se kao da dugujem svoj život ovom čoveku – istakla je Lisa, prenosi Metro.

Ona sada javno putem medija i društvenih mreža deli svoju priču kako bi ohrabrila druge ljude koji pate od migrene da hitno reaguju ako im se simptomi promene.

– Znate svoje migrene i razliku između migrene i opšte glavobolje. Kada je lek prestao da deluje i nisam mogla da koristim ruke, znala sam da nešto nije u redu. Morate biti svesni šta osećate i ako je drugačije nego obično, proverite. Preporučujem da zakažete termin kod optičara kako bi oni videli da li se bol promeni ili se eventualno osećate drugačije – posavetovala je Lisa. (objektiv.rs)