UZMITE OGLEDALO I POGLEDAJTE SVOJ JEZIK- EVO ŠTA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Obratite pažnju na jedan detalj, NE SLUTI NA DOBRO

Zdravlje

UZMITE OGLEDALO I POGLEDAJTE SVOJ JEZIK- EVO ŠTA GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU: Obratite pažnju na jedan detalj, NE SLUTI NA DOBRO

Ako pažljivo pogledate jezik u ogledalu, primjetit ćete znakovi koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate:

Mikropukotine: Pukotine koje se nalaze u sredini ili na zadnjem dijelu jezika ukazuju na curenje crijeva ili crijevnu malapsorpciju, alergije ili osjetljivost na hranu.

Sluznica: jezik ima svoj normalni film, ali gusta, žuta ili bijela sluz može biti znak nakupljanja toksina u crijevima. Ako se akumulira u sredini jezika, to je simptom problema sa tankim crijevima, a ako je u zadnjem dijelu jezika, imate problema sa debelim crijevom.

Smeđi li tamni sloj na jeziku: Tamni ili čak crni sloj na jeziku može biti zbog pušenja, kafe ili tamnih čajeva, ali i loše oralne higijene. U tim slučajevima neophodno je jezik prati četkicom za zube dok se taj sloj ne skine.
Tragovi zuba na uglovima jezika: ovo su simptomi loše probave ili loše apsorbacije minerala. Pukotine i tragovi zuba mogu da signaliziraju da imate problema sa crijevima, ali i sa niskim nivoom stomačne kiseline.

Uporne crvene mrlje: ovo može biti rani znak raka jezika, ali nemojte odmah paničiti jer se mogu često pomiješati sa crevnim lezijama koje zarastaju tokom nekoliko nedjelja. Ono što treba da uradite u tom slučaju je da posjetite ljekara što prije.

Ako održavate jezik čistim, vi vodite računa o zdravlju unutrašnjih organa. Stoga dva puta dnevno dobro operite jezik i izvršite detoksikaciju organizma kako biste podstakli varenje i funkciju svih organa u tijelu. (novi.ba)