OVO SU SIMPTOMI NISKOG ŽELJEZA U KRVI: Tijelo vas upozorava JEDNIM SIMPTOMOM – ODMAH REAGUJTE

Zdravlje

OVO SU SIMPTOMI NISKOG ŽELJEZA U KRVI: Tijelo vas upozorava JEDNIM SIMPTOMOM – ODMAH REAGUJTE

Gvožđe je ključni element hemoglobina, vrste proteina koji doprema kiseonik do svih ćelija u tijelu pomoću crvenih krvnih zrnaca, piše Lepa i Srećna.

Ovaj, aktivni oblik predstavlja oko četvrtinu ukupnog gvožđa u tijelu. Jedan njegov dio se skladišti u mioglobinu, smještenom u mišićima, a drugi u feritinu, koji se čuva u jetri i srcu. Dakle, gvožđe u tijelu “rotira”, u zavisnosti od toga gdje je tijelu najpotrebniji. Kada tijelo troši više gvožđa nego što unesemo kroz hranu (ili uspjevamo da je iz nje apsorbujemo), nastupa anemija. Ona se, prije svega, prepoznaje po umoru, kojeg izaziva manjak kiseonika u tijelu.

Ovaj umor je, zapravo, upozorenja tikela da ne nastavljate s naporima, jer ćete iskoristiti do kraja preostalo gvožđe.

Isti mehanizam se pokreće se i u mozgu. Ako on radi naporno čitavog dana, potrebno mu je dosta kiseonika. Ako ga ne dobija, nastupaju vrtoglavica i nesvjestica. U trenutku kad mozak oseti da kiseonik nestaje, osoba može pasti u nesvjest.
Na manjak gvožđa u krvi ukazuju i plitak dah, kao i blijeda boja pod donjim kapcima, na dlanovima i u korjenu nokta. Ako primijetite neke od ovih simptoma, javite se ljekaru i proverite da li patite od anemiije.

Apsolutni nedostatak gvožđa utvrđuje kada je feritin je manji od 30 μg/L. Treba biti oprezan sa rezultatima analize krvi i provjeriti da li u tijelu ima nekih zapaljenskih procesa, jer bi oni mogli uvećati vrijednost feritina. (novi.ba)