Porodila se pre vremena, a na poslu joj priredili pakao: Sada će morati da joj isplate 25.000 evra

Svijet

Porodila se pre vremena, a na poslu joj priredili pakao: Sada će morati da joj isplate 25.000 evra

Iako nije imala novca za dobrog advokata, uspela je da dobije na sudu

Doktorka Kejti Lidster iz okoline Londona degradirana je sa pozicije u britanskom istraživanju i inovacijama (UKRI) dok je brinula o svom drugom detetu Daisi, koja je rođena dva meseca pre nego što je bio termin.

Zbog komplikacija, morala je prevremeno da se porodi carskim rezom, nakon čega je Kejti dijagnostikovan posttraumatski stresni poremećaj.

Posle sedam meseci vratila se na posao, ali joj je menadžer komapanije u telefonskom razgovoru rekao da je njeno radno mesto ugašeno i da će morati da se zadovolji drugim mestom u firmi, gde bi znatno manje zarađivala.

Pet nedelja kasnije, koleginica joj je poslala kopiju internog oglasa za posao koji je gotovo identičan ulozi koju je dr Lidster obavljala pre nego što je otišla na porođaj.

– Oglas je bio potpuno siti. Samo su dodali jednu reč i još jednu odgovornost koja mi nije bila strana i koju sam svakako obavljala. mene su slagali da je moje mesto ugašeno, a očigledno su hteli da zaposle nekog drugog – navela je Kejti za Miror.

Ona je prošlog decembra dala otkaz i tužila firmu, a u nemogućnosti plaćanja advokata, zastupao ju je njen suprug, kao i kolega naučnik.

Nekoliko meseci kasnije sud je naložio UKRI-ju da isplati odštetu Kejti Lidster u iznosu od 27.000 evra, plus kamatu.

Sudija je posebno istakao činjenicu da su poslodavci bili svesni da je njihovoj zaposlenoj dijagnostikovana anksioznost nakon traumatičnog porođaja.

– Osećam veliko olakšanje jer je sve gotovo i veliki teret mi je skinut s leđa. Sada mogu da se usredsredim na kvalitetno provođenje vremena sa porodicom i da počnem da se fokusiram na karijeru – istakla je Kejti.

Sa druge strane menadžemnt kompanije nije želeo da odgovara na pitanja novinara, već su samo priznali odgovornost i poželeli su bivšoj zaposlenoj sve najbolje u daljem životu. (objektiv.rs)